Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
Panowie co myślicie o tych tranzystorach, malowanki, czy nie ?

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Witaj,

Malowanki na 100%

Oryginały mają między nóżkami takie trójkątne wypustki oraz bardzo małe wcięcia po bokach metalowej części.

73 Paweł
Odpowiedz
Witaj Bartek.
Myślę,że to podróby.
To już było gdzieś wyjaśniane.
Na zrzucie
1.Na górnej części czarnego plastiku w dołku po lewej stronie jest literka P.
2.Po prawej stronie jest liczba u mnie 5.
3.Między nóżkami są dwie małe plastikowe wypustki.
To podobno są oryginały.

Andrzej
Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź, tez tak wywnioskowałem ale z przeprowadzonych wcześniej pomiarów. Efekt jest taki, że w chwili podania napięcia już od 3V na dren (dren-źródło) złącze to dostaje zwarcia (Rds=0 ohm) pomimo, iż Vgs=0 (zwarta bramka ze źródłem). Natomiast pomiar rezystancji (miernikiem) dren-źródło wykazuje wysoka rezystancję, czyli wstępnie jest dobrze.
Czy Ktoś z Kolegów ma podobny objaw w swoich tranzystorach, zakupionych w firmie Gxxxxxa w Poznaniu, czy tylko ja miałem takiego pecha ?

Prośbę mam jeszcze jedna, jeśli macie pewne źródło zakupów, jak można to poproszę o info.

Pozdrawiam.
Odpowiedz
(05-03-2019, 18:14)SQ2NIH napisał(a): Dziękuję za odpowiedź, tez tak wywnioskowałem ale z przeprowadzonych wcześniej pomiarów. Efekt jest taki, że w chwili podania napięcia już od 3V na dren (dren-źródło) złącze to dostaje zwarcia (Rds=0 ohm) pomimo, iż Vgs=0 (zwarta bramka ze źródłem). Natomiast pomiar rezystancji (miernikiem) dren-źródło wykazuje wysoka rezystancję, czyli wstępnie jest dobrze.
Czy Ktoś z Kolegów ma podobny objaw w swoich tranzystorach, zakupionych w firmie Gxxxxxa w Poznaniu, czy tylko ja miałem takiego pecha ?

Prośbę mam jeszcze jedna, jeśli macie pewne źródło zakupów, jak można to poproszę o info.

Pozdrawiam.

Bywają takie malowanki, że nawet wyprowadzenia mają pomieszane.

Ja kupowałem w sklepie sdr-kits. Nie za tanio, ale pewnie.

Pozdrawiam,
Paweł

Odpowiedz
(05-03-2019, 11:07)SQ2NIH napisał(a): Panowie co myślicie o tych tranzystorach, malowanki, czy nie ?
Witam
Moje tranzystory wyglądają tak samo ale miernik pokazuje to:    
Odpowiedz
Ok, Tadeusz dzięki za ten pomiar. Te tranzystory mają zamieniony dren ze źródłem i dodatkowo zabezpieczyli to złącze diodą. U mnie prawdopodobnie w wyniku odwrotnego spolaryzowania mogłem uwalić właśnie tę diodę, choć nie chce mi się w to wierzyć bo tranzystor leciał na ograniczeniu prądowym = 100mA.
Powiedz Tadeusz, jak z pracą tych tranzystorów w układzie, pracujesz na nich, wzmacniają sygnał ?

Pzdr.
Odpowiedz
Mój RD16

Wartość C=63pF
S to pin2 czyli środkowa noga i jest masą tranzystora.
Andrzej
Odpowiedz
(05-03-2019, 21:43)SQ2NIH napisał(a): Ok, Tadeusz dzięki za ten pomiar. Te tranzystory mają zamieniony dren ze źródłem i dodatkowo zabezpieczyli to złącze diodą. U mnie prawdopodobnie w wyniku odwrotnego spolaryzowania mogłem uwalić właśnie tę diodę, choć nie chce mi się w to wierzyć bo tranzystor leciał na ograniczeniu prądowym = 100mA.
Powiedz Tadeusz, jak z pracą tych tranzystorów w układzie, pracujesz na nich, wzmacniają sygnał ?

Pzdr.
Witam
Niestety nie uruchomiłem mojego wzmacniacza . Wydaje mi się , że mamy odwrócony dren ze źródłem . Patrząc na post poniżej . Zmierzyłem omomierzen i nóżka "D" jest na masie zamiast "S" i to chyba jest cały problem . W tym przypadku obudowa musi być przez podkładkę a nogi S i D zamienione .Numery wyprowadzeń pokazane przez miernik wprowadzają w błąd bo pokazują tylko kolejność na podstawce testera .

Sprawdziłem jeszcze raz na Aliexpress . Wychodzi na to , że mamy malowanki . Te właściwe kosztują dużo więcej i nie mają tyć wcięć na obudowie . Żeby nie kombinować zamawiam nowe .
Pozdrawiam
Odpowiedz
Pokazały się ostatnio na znanym portalu akcyjnym, wyglądają na oryginały ale głowy nie dam.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości