Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
10-03-2015, 20:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-03-2015, 20:04 przez ORINOCO.)
U mnie jest problem z SI570 od częstotliwości RX 28Mhz (przy częstotliwości wychodzącej z SI570 x 4). Prawdopodobnie jest za niska amplituda sygnału.
Od 24Mhz słychać enkoder. Planuję zastosować jakiś bufor.
Ładnie to poukładałeś. Słyszałem niedawno Ciebie oraz Twoje radio. Całkiem fajnie było Cię u mnie słychać. Mówiłeś akurat o swojej konstrukcji i antenie, krótkim LW. Akurat tak się zatrzymałem przy przeszukiwaniu pasma bo podałeś też swoje QTH w którym spędziłem ponad pół życia i skąd pochodzę Miałem chęć się odezwać ale niestety dopiero składam swojego PILIGRIMA i na KF chwilowo jestem tylko odbiorczo.
Chcę zapytać, jakie PA masz u siebie w urządzeniu.
Właśnie jestem na etapie gdzie muszę zdecydować się na to jaki stopień mocy zastosować w moim TRX. Wystarczy mi max 20W bo docelowo mam prawie ukończone PA na lampach gdzie do wysterowania wystarczy mi 10W.
Chcę zrobić taką hybrydę. Połączyć nowatorską konstrukcję PILIGRIMA z lampami
Ale to tak dla "mania" mocy w zapasie bo docelowo interesuje mnie praca QRP mimo średnich warunków antenowych.
Brakuje mi do uruchomienia piligrima bloku PA i bloku LPF.
Witaj wejdź w dział wzmacniacze mocy i jest tam założony mój wątek PA zza wschodniej granicy i taką końcówkę używam z której jestem b.zadowolony,życzę udanej konstrukcji Piligrima.
Dzięki za podpowiedź. Zbieram części i chyba to poskładam.
Póki co to wczoraj skończyłem syntezer na Si570. Obyło się bez większych problemów. Przy pierwszym uruchomieniu strasznie się zamulał ale przypomniałem sobie że w ustawieniach nie wyłączyłem dzielnika przez 8. Po poprawieniu jest wszystko ok.
SQ4CTM znowu słyszałem wczoraj Twojego Piligrima na 40stce Ładna modulacja.
Chciałbym Was zapytać o NOTCH FILTER. Wiem że bez tego radio trochę kalekie będzie. Jak to pożeniliście z płytką DW Radio ? Jest jakiś "gotowiec" na to?
Bardzo bym chciał to zamontować od razu. Stojące nośne są udręką czasem.
Pozdrawiam!
Tomek
Ja do SP5MET,
trochę późno ale może się przydać, doskonałym rozwiązaniem do Piligrima jest układ pik-notch filtra zapożyczony z Cataliny, której opis był w ,,Konstrukcjach dla Zaawansowanych" Janeczka(chyba)...
Powodzenia.
Witek, SP5TAA.
Witam.
Stałem się posiadaczem filtrów pasmowych do Piligrima wyprodukowanych przez DW Radio ( V 1.0 10/13 ), ale nie mam żadnej dokumentacji.
Pisałem do producenta i przysłali mi tylko schematy obu wersji płytki głównej Piligrima twierdząc, że opisu filtrów nie mają.
Może ktoś z kolegów ma schemat tej płytki ? Będę wdzięczny za każdą pomoc.