23-08-2014, 20:06
Jeśli ten reflektometr ma AD8307 lub podobny układ logarytmujący to zobaczy nośną na poziomie -50dB. Jeśli ma tylko diodę to zobaczy najwyżej -25dB i jest zupełnie nieprzydatny do sprawdzenia wytłumienia nośnej.
|
Transceiver wg. M0NKA
|
|
23-08-2014, 20:06
Jeśli ten reflektometr ma AD8307 lub podobny układ logarytmujący to zobaczy nośną na poziomie -50dB. Jeśli ma tylko diodę to zobaczy najwyżej -25dB i jest zupełnie nieprzydatny do sprawdzenia wytłumienia nośnej.
W załącznikach pomiar filtru LPF na 80m przez Max4 w dwóch programach.
Jest nad czym rozmyślać. I pozostałe pasma. Proszę o jakieś opinie, uwagi. Różne rzeczy robiłem,ale nie bawiłem się pomiarami.
Andrzej
24-08-2014, 8:59
LPFy pewnie będą w miarę OK, bo tłumienie rośnie tam gdzie ma rosnąć. Ale na razie z tych pomiarów za wiele nie można wnioskować, bo nie widać co tak właściwie dzieje się w paśmie przepustowym. Chyba coś jest źle z kalibracją MAX-a albo ustawieniami programu. Wykres jest za wysoko - te płaskie kawałki rysowane na poziomie 0dB są w rzeczywistości poza zakresem, a w paśmie zaporowym powinno być więcej niż te kilkanaście dB tłumienia...
Uporządkowałem wg opisu pojemności,których wcześniej nie miałem.
Prąd spoczynkowy ustawiłem na 880 mA. I tak jak powiem coś do mikrofonu moc leci na 9W ale tylko na 3,7 do 3,740. Moja antena to odwrócone V i stroi na 3,728 plus minus 20KHz.
Andrzej
Tak wyglądają przebiegi filtrów BPF.
Andrzej
27-08-2014, 6:27
Artur czy skontrolowales liniowosc pracy ukladu? Moze jakas kontrola na analizatorze widma?
Andrzej co jest na tych przebiegach? Dopasowanie czy charakterystyka przepuszczania filtra? pz |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|