Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
.....
Odpowiedz
Dzięki Artur!

Okazało się że to przekaźnik.
Miałeś rację.
73
Wojtek
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
Video 
.....
Odpowiedz
Artur, czy można gdzieś podejrzeć schemat płytki końcówki mocy?
73 Sławek
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
Lata temu jak pracowałem w Trax'ie też robiłem płytki w ten sposób, dziś ze względu na stopień skomplikowania (układy cyfrowe, skomplikowane wielopłytkowe zasilacze) wolę to mieć najpierw na schemacie, dla tego szacunek bo bardzo mi się podoba płytka mocy. Ostatnio w podobny sposób eksperymentowałem w obwodach mikrofalowych, ale tam jest kilka ścieżek i rysowanie tego czasem na schemacie trwa dłużej niż zrobienie właściwej płytki. Ale wracając do płytki PA: na wejściu widzę kostkę w SO-8 pomiędzy TC4-1T a pierścionkiem, czy ona robi za pierwszy stopień?
Pytam bo uruchamiam wzmacniacz do mojej wersji M0NKA ze zmienionym firmware, a w następnej kolejności będę robił nowy pakiet RF i tam chciałbym zrobić lepszy PA. Z twoich pomiarów wynika że uzyskane moce są w zupełności wystarczające (jestem zwolennikiem QRP).
73 Sławek
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
W transformatorze końcowym masz brązowy przewód jako uzwojenie wtórne, to jest teflon czy zwykły przewód LgY - pytam bo wszędzie zalecają teflon a trudno go dostać w większej średnicy niż popularny kynar (średnica miedzi 0.25)
73 Sławek
Odpowiedz
Na alle drogo kupiłem " Drut Cu-Ag w teflonie PTFE audio DIY "
Drut miedziany posrebrzany w izolacji teflonowej (PTFE)

Produkcja brytyjska militarna

Średnica żyły ok. 0,6 mm (przekrój ok. 0,28 mm2)

Całkowita średnica razem z izolacją ok. 1,15 mm

Kolor izolacji biały

Elektronika-RTV i AGD -Sprzęt audio dla domu -DIY

Andrzej
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości