Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
Na razie zostaniemy przy 480x320 z ILI9486/88. Działa to dobrze w trybie szeregowym i równoległym (na razie bez optymalizacji ale i tak wygląda obłędnie, z zakłuceniami jeszcze bedę walczył). Andreas znalazł "gołe" wyświetlacze z taśmą do złącza FPC za około 13$. Zostanie złącze pod wyświetlacz wymontowany z panelu do Rpi 44 pin (mam już płytkę adaptera przetestowaną i po dodaniu złącza pod FPC puszczę ją w tym tygodniu do produkcji w "Twojej" fabryce). Jedno pytanie bo jeszcze nie zdążyłem ich zapytać: czy w standardzie zrobią mi wyfrezowanie slotu powiedzmy 3x30 mm wewnątrz płytki?

Oczywiście potem możemy dodać inne wyświeltacze, ale raczej nie mniej niż te 320 linii w pionie, podejrzewam że następny będzie RA ze swoimi 800x480pix, bo Danilo już trochę kodu drivera wprowadził.
Arturze nie wiem czy dostałeś od Andreasa mail'a, ale coś wspominał o zamienionych wyprowadzeniach CLK i CS w Twojej przejściówce, ja jej nie montowałem bo uruchamiałem 2 swoje, więc jeśli ktoś planuje ją wlutować na sztywno to lepiej to sprawdzić.
73 Sławek
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
Andreas to przez weekend podłączył wg mojego schematu i działa (szeregowo i równolegle). U mnie oczywiście też. To są jego słowa, jutro wezmę miernik i sprawdzę gdzie jest błąd (jeśli jest). Twojej płytki UI jeszcze nie ruszyłem. Uruchamiałeś już ją? Mam na coś zwracać uwagę?
73 Sławek
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
Fajnie, sam jestem ciekaw, wiesz - jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach i na mojej przejściówce (nowej), chociaż jest zaekranowana to w trybie równoległym helikopter widzę na spectrum... Tam jest niepotrzebnie pędzony interface na najwyższej prędkości, muszę to zwolnić i sprawdzić efekt. Wizualnie w trybie równoległym layout wygląda super (widać duuużą różnice w stosunku do SPI).
Co do montażu to w naszym pięknym kraju są firmy które to mogą montować (raczej jest ich sporo, w Twojej okolicy pewnie też znajdziesz). Jeśli chodzi o Chińczyków to oni zrobią oczywiście wszystko w odpowiedniej ilości. Chris w którymś z ostatnich wpisów nabijał się z elementów które pomontowali w BPFie we swoich klonach jego radia. Trzeba na to uważać.
73 Sławek
Odpowiedz
(07-11-2017, 12:22)SP9BSL napisał(a): helikopter widzę na spectrum...
(widać duuużą różnice w stosunku do SPI).

Też bym chętnie zobaczył....

73 Staszek SP2GNB
Odpowiedz
Cytat:Też bym chętnie zobaczył....
co konkretnie?
73 Sławek
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
Jest jeszcze większe wrażenie jak popatrzysz jak te maszyny pracują...
Pamięć o którą pytasz jest do zapisywania ustawień, np. kanałów (jeszcze nie ma tego w programie).
W UHSDR to opóżnienie to po prostu chęć pokazania napisów na początku programu. Nie ma tam ładowania czegokolwiek jak w FPGA.
73 Sławek
Odpowiedz
(07-11-2017, 14:36)SP9BSL napisał(a):
Cytat:Też bym chętnie zobaczył....
co konkretnie?

I helikopter i różnicę pomiędzy SPI a || ....
73 Staszek SP2GNB
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości