Witam kolegów z Noworocznym pozdrowieniem! Muszę się przyznać, że powoli zapadam chyba na zakaźną chorobę p.t. ,,Piligrim". Pytanie moje jest następujące. Czy wobec braku innych alternatyw można kupić płytkę AVT? Czy błędy ,,popełnione" przy jej produkcji dadzą się jakoś opanować i będzie możliwość złożenia tego radia? Nie bawiłem się w produkcję płytek pod elementy SMD i chciałbym bazować w robocie na gotowych, zakupionych PCB poszczególnych członów urządzenia. Zaczynam od przysłowiowego zera, więc gdyby ktoś z kolegów posiadał do odsprzedania jakieś nadwyżki elementów, półprzewodników bądź płytki będę wdzięczny za info. VY 73 Bogdan.
|
Piligrim SMD
|
|
25-01-2012, 13:16
Będąc już na etapie składania płytki głównej mam jeszcze dwa zapytania. Jak wiecie na płytce w pewnym momencie występują 4 kondensatory 510 pF. Pady pod nie są przygotowane na rozmiar 0805. Nie mogę znaleźć w żadnym sklepie, ani na znanym serwisie aukcyjnym pojemności 510 pF w tym rozmiarze. Czy ta wartość jest mocno krytyczna, czy można założyć 0805, ale o poj. 560 pF?
Drugie zapytanie, może durne, ale chcę się upewnić. Wg. mnie płytka w kilku miejscach wymaga crosowania. Czy dobrze rozumuję?. Czy ktoś z kolegów posiada rysunek lub rozpiskę crosów, aby niczego nie przegapić? Składam płytkę z AVT (dla przypomnienia).
Bogdan
25-01-2012, 20:08
Śmiało możesz wlutować 560 pF. Pozdrawiam, Janusz.
Jeszcze jedna kwestia koledzy. Jestem bliski finału jeśli chodzi o płytę główną z AVT. Myślałem, że obędzie się bez niespodzianek i mój skromny intelekt ogarnie ten układ, ale byłem w błędzie. Nie pasuje mi rysunek ścieżek płytki do schematu w okolicy wejścia i polaryzacji układu FST 3125. Czyżbym coś nie kumał, czy jednak szykuje się destrukcja płytki? Chyba, że doprowadzenie sygnału w. cz. i polaryzacja wejścia FST 3125 odbywa się przez trafo wejściowe 1:4. Tylko dlaczego tego nie ma na schemacie?
Bogdan
Witam
Ponieważ Wacek SP5JPB ma nadal kłopoty z łączem internetowym zostałem przez niego upoważniony do wstawienia tu na forum jego krótkigo opracowania montażu PILIGRIMA SMD w wersji z DDS em RD3AY.Płytki były rozprowadzane w WARSZAWIE i BURZENINIE.Jeżeli będą jakieś zapytania można zadawać je na forum a Wacek lub ja postaramy się odpowiedzieć. Mam też sporą galerię fotek z budowy tej wersji jak znajdę miejsce to postaram się gdzieś to umieścic Janek SP5IWI
29-04-2012, 19:04
Witam
mam zamiar zabrać się za składanie piligrima i wobec tego mam pytanie gdzie można zdobyć rezystory 3,2k 9,8k 16,8k smd do polifazera nigdzie nie moge znaleźć co ciekawe na fotografiach widać zupełnie inne wartości. No i mam kłopot z max7400 z poważaniem Bogdan
Można zastosować rezystory do polifazera takie jak są w wykazie sp5jpb, lub 1,5-2-3,3-5,6-10-18-27-36 kom. Są to wartośći dla kondensatorów 33nF. Natomiast dla kondensatorów 47nF będą to wartości: 1,1-1,5-2,4-4,3-7,5-13-22-30 kom.
29-04-2012, 21:06
Wielkie dzięki wszystko jasne.
Pozostaje mi "upolować " jeszcze MAX7400. z poważaniem Bogdan
23-06-2012, 9:36
Witam.
Mam pytanie do kolrgów którzy zmagali się z PILIGRIMEM w wersji SMD. W obwodzie wzmacniacza mikrofonowego przy scalaku DA10.2 występuje element fotorezystora R56 + VD2. W opisach jakoś nie mogłem dopatrzeć się wartości tych elementów. Jakie elementy koledzy stosowali w swoich konstrukcjach. Pozdrawiam. Jarek
23-06-2012, 10:00
Witam
Ja bym spróbował z elementami z Piligrima w wersji przewlekanej w polskim opisie do tej wersji są podane wartość elementów tzn fotorezystora a dioda to zwykła super jasna czerwona bodajże. I powinno śmigać. Pozdrawiam Andrzej |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości