Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
Jestem pod wrażeniem, piękny schemat blokowy. Brakuje mi tylko symbolu masy ogólnej EARTH przy gnieździe zasilania.
Odpowiedz
Maćku, wielkie dzięki za opracowanie. Na pewno będzie pomocne dla wielu kolegów. Pozdrawiam, Janusz.
Odpowiedz
(17-10-2016, 7:12)SP4LVC napisał(a): Maćku wiem, że głupota, ale na płycie RF (bottom) napis HUSREK RF - można poprawić i dodać literkę A.

Ło jejku, ale wtopa. Po 10 razy sprawdzałem inne rzeczy, a tu na wierzchu taki błąd. Dziękuję za zwrócenie uwagi.

Literkę "A" już dodałem, ale poprawek nie mogę zamieścić na Forum, bo z jakiegoś powodu nie mam
możliwości edycji posta. Wysłałem zapytanie do admina, ale na razie brak odpowiedzi...

EDIT:
Archiwum z poprawionymi plikami zamieszczam tutaj, a moderatora proszę o przeniesienie (i podmianę) go do Postu: #94

Załączone pliki
.rar   Moduł RF.rar (Rozmiar: 966.54 KB / Pobrań: 1,812)
Odpowiedz
Witam - Maćku a czy przewidujesz filtry na 9 pasm.
pozdrawiam wszystkich Jacek.
Odpowiedz
Panowie zacząłem sobie składać płytkę adaptera i w trakcie roboty wynikła pewna komplikacja. Po wlutowaniu goldpinów w sposób pokazany na zdjęciach nie mogę włożyć adaptera w gniazdo modułu. Aby wszystko pasowało płytka adaptera musi być skierowana stroną druku do modułu, a w tym układzie mam szpilki goldpinów po jej drugiej stronie. Lutować odwrotnie? Trochę to upierdliwe do realizacji i mało estetyczne. Macie jakiś patent? Można też podgrzać szpilki lutownicą i powypychać, aby wystawały we właściwy sposób.

Załączone pliki Miniatury

Bogdan
Odpowiedz
(18-10-2016, 11:02)SP4LVC napisał(a): Panowie zacząłem sobie składać płytkę adaptera i w trakcie roboty wynikła pewna komplikacja. Po wlutowaniu goldpinów w sposób pokazany na zdjęciach nie mogę włożyć adaptera w gniazdo modułu. Aby wszystko pasowało płytka adaptera musi być skierowana stroną druku do modułu, a w tym układzie mam szpilki goldpinów po jej drugiej stronie. Lutować odwrotnie? Trochę to upierdliwe do realizacji i mało estetyczne. Macie jakiś patent? Można też podgrzać szpilki lutownicą i powypychać, aby wystawały we właściwy sposób.

Goldpiny muszą być od strony druku. Szpilki w golpinach przesuwają się bez konieczności podgrzewania.
Ja przesuwam wszystkie na maxa w przeciwną stronę (można wyrównać na płaskiej powierzchni), następnie
po odpowiednim ustawieniu w otworach płytki lutuję małą ilością cyny. Po polutowaniu przesuwam plastik
na swoje miejsce. I jest git... Wink

Maciek
Odpowiedz
Maciek wrzuć jakieś zdjęcie poglądowe.
Bogdan
Odpowiedz
(18-10-2016, 13:05)SP4LVC napisał(a): Maciek wrzuć jakieś zdjęcie poglądowe.

Ok, tak to wygląda:

Maciek
-=-
Odpowiedz
Dzięki - wszystko jasne.
Panowie jakaś masakra. Co zrobić, aby cyna chciała się czepiać do goldpinów? Zdaje się, że zaczynam doświadczać potęgi chińskiej elektroniki. Pomoże wymiana na pozłacane, czy szukać jakiegoś preparatu, który ułatwi lutowanie?
Bogdan
Odpowiedz
Bogdan. Taniej będzie zakupić pozłacane.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości