Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
Obwód włączony między mieszacz a filtr PP9 jest to równoległy obwód LC (diplexer) zestrojony na 9MHz , C 1700 p L 180nH . Układ stanowi obciążenie dla wszystkich innych produktów mieszania po za częstotliwością pośrednią 9MHZ .Poradnik UKF strona od 557 do 564
29-09-2013, 16:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-09-2013, 16:05 przez SP2JQR.)
Już było...
W poście http://sp-hm.pl/thread-232-post-2438.html#pid2438
znajduje się moja wersja modernizacji podstawowej płytki, w tym ARW.
pzdr
P.S
Poczytaj też kilka moich następnych postów, mam nadzieję, że tam też coś znajdziesz.
Wyjąłem z szuflady moduł sp5ww w oryginale (zakup allegro) i chciałem uruchomić na testy. Coś mi nie idzie i czy może koledzy pomogą?
- zrobiłem przy nim tylko trafo 1:9 które sprawdziłem analizatorem i jest ok.
- podłączyłem moduł bez filtrów bpf bezpośrednio do anteny
- vfo podłączyłem DL4JAL
- bfo generuje poprawnie częstotliwości
- vfo generuje w okolicach 5,280.00
Podłączyłem wzmacniacz mcz na lm386 i w głośniczku słychać szumy i czasem słabo coś w CW ale zero fonii na 3,7mhz.
Co może być przyczyną ?
Za niski poziom sygnału na wejściu,jakiś wzmacniacz by dodać? Albo za niski poziom vfo z ddsa.To drugie bym obstawiał na początek.Jeśli to ta "kultowa" płytka z 86r to mieszacz diodowy czyli 0,6V potrzeba.Z tego co pamietam ta płytka u mnie ruszyła bez problemów i chyba jak dobrze pamiętam bez niczego na wejściu( prócz anteny) odbierałem ssb poprawnie,ale z oryginalnym vfo.Wtedy o ddsach nikomu się nie śniło.Z "gołego" DL4JAL za mały pozom.
(14-06-2014, 19:20)SP7WMX napisał(a): Za niski poziom sygnału na wejściu,jakiś wzmacniacz by dodać? Albo za niski poziom vfo z ddsa.To drugie bym obstawiał na początek.Jeśli to ta "kultowa" płytka z 86r to mieszacz diodowy czyli 0,6V potrzeba.Z tego co pamietam ta płytka u mnie ruszyła bez problemów i chyba jak dobrze pamiętam bez niczego na wejściu( prócz anteny) odbierałem ssb poprawnie,ale z oryginalnym vfo.Wtedy o ddsach nikomu się nie śniło.Z "gołego" DL4JAL za mały pozom.
Dziękuje za odpowiedź. Myślałem że dl4jal da radę ale niestety jak kolega wspomniał ma za słaby sygnał. Wzmacniacz będę musiał dorobić.
Aktualnie mam podłączony nwt7 i radio żyje i słucham pasma 80m.
Jest możliwość zwiększenia sygnału bezpośrednio z DDS/DL4JAL, poprzez zmianę rezystancji Rset (dolutowując równolegle rezystory), jeśli to starsza wersja DL4JAL/SP3SWJ: LINK DO OPISU
Witam. Wstawić PR jak opisane w dalszej części tego linku i można wyregulować poziom sygnału.Wyjście DDS trzeba zrobić transformatorowe.Nawinąć 3 przewodami 0,3mm 8 zw na rdzeniu FT 37/43 .Opis jest też dalej w tym linku.