Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
Artur,
Tak uzywam ukladow POTATO. Jezeli chodzi o stopien koncowy to odlaczylem zlacze MMCX od PA i podalem na wejscie dolnej plytki ( PA ) sygnal z generatora sygnalowego. Moc uzyskalem na wszystkich pasmach zblizona ( oczywiscie taki sam sygnal sterujacy tylko inna czestotliwosc - rozne pasma ). Tak wiec problem nie jest w dolnej plytce ( PA ) . W weekend sprobuje zrobic dokladne pomiary co wychodzi od strony "DSP ". Tak na marginesie to raz zdarzylo mi sie ( w najnowszym firmware ) ze znikla moc na 10m - okazalo sie ze wartos power dla 10m bylo "101". Jak zaczalem zmieniac to wskoczylo -1 a poznije normalnie juz od 0-100 i moc wrocila. Bug? . Dodam ze to zdarzylo sie tylko raz.

Pozdrawiam
Arek K2KP
Odpowiedz
Witam,

Załaduj do sterownika jakiś starszy stabilny firmware. Sprawdź, czy jest ok. Jak będzie ok, to nie ma co szukać przyczyny takiego zachowania na Twoim PCB.

Śledź temat Tulipana na rosyjskim forum, bo ostatnio wyszły 2 firmware. Jeden z jakimiś problemami, a zaraz za nim już poprawiony.

Podaj nazwę pliku z firmware jaki obecnie masz w sterowniku, bo to ważna informacja.
73 Paweł
Odpowiedz
Paweł czy wiesz coś na temat tego najnowszego firmwaru do Tulipana , nadaje się do wgrania czy jest stabilny , czy na razie lepiej zostać na starszym ?
Odpowiedz
Witam,

Ostatnie poprawki dotyczą interfejsu CAT - trzeba śledzić temat Tulipana. A czy nadaje się do wgrania ? Trzeba wgrać i sprawdzić. Nie wgrywałem tych ostatnich, więc nie wiem jak ze stabilnością. Należy mieć na uwadze, że są to softy do testowania...
73 Paweł
Odpowiedz
Witam.
Problem z moca na 17m udalo sie rozwiazac. Winowajca okazal sie transformator 1:4 . Nawinalem transformator na rdzeniu BN-43-2402 i wszystko jest ok. Moc w calym zakresie ~18W.
Jezeli chodzi o software to mam wgrany sys 16032017_2 . To chyba jest najnowszy.

Pozdrawiam
Arek K2KP
Odpowiedz
Działa wszystko prawidłowo, podłączałeś do komputera przez CAT-a?
Odpowiedz
Hello everyone.
I'm setting up my Tulip transceiver (boards by SP3OSJ) and I'm having some difficulties.
Perhaps the main one would be the lack of sensitivity above 10mhz. I can receive a signal from a generator in the bands of 160 to 40m but over 30m I have no signal.
Has anyone ever had a similar problem and could help me?

Cześć wszystkim.
Ustawię swój nadajnik Tulip (płyty przez SP3OSJ) i mam pewne trudności.
Być może głównym byłoby brak czułości powyżej 10 mhz. Mogę odbierać sygnał z generatora w pasmach od 160 do 40 m, ale powyżej 30 m nie mam sygnału.
Czy ktoś miał podobny problem i mógłby mi pomóc?
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
(24-04-2017, 17:54)SP3OSJ napisał(a): 1) Sprawdź czy masz częstotliwość DDS na wszystkich amatorskich pasmach (częstościomierz) (punkt 1)
2) Sprawdź czy masz częstotliwość po podziale przez "4" (częstościomierz) (punkt 2)
3) podłącz antenę bezpośrednio do mieszacza i sprawdź czy TRX odbiera wszystkie amatorskie pasma (punkt 3).

Dziś wziąłem (pożyczone od przyjaciela) SA, aby wykonać pewne pomiary z DDS. Jej wydaje się problemem jest pigtail ..
Wyjście DDS jest czyste we wszystkich pasmach. Więc muszę wymienić kabel. Bez analizatora widma będzie bardzo trudne do znalezienia sprawcy.

Today I took(borrowed from a friend) a SA to take some measurements from DDS. Its appears the problem is the pigtail..
The DDS output is clear in all bands. So I need to replace the cable. Without the spectrum analyzer will be very dificult to find the culprit.

Thank you Arthur

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
(23-04-2017, 20:56)SQ7BCN napisał(a): Działa wszystko prawidłowo, podłączałeś do komputera przez CAT-a?
Marek,
Jeszcze nie mialem okzaji podlaczac do komputera. Moze uda sie cos zrobic w przyszlym tygodniu . Jka cos to dam znac. Reszta funkcji wydaje sie dzialac poprawnie. Jedyne co to po wgraniu nowego firmware "szerokosc " filtru pokazala sie od 300 do -1 !!. Jak tylko ruszylem encoderem to wskoczylo bodajze 2900. Kiedys mialem podobna przygode tylko ze z moca. Wskoczylo bodajze -1 ale po przekreceniu encoder numery wrocily do normy. To wydarzylo mi sie tylko raz , tak wiec nie wiem czy to jest blad w oprogramowaniu czy poprostu po wgraniu nowego firmware tak sie stalo.

Arek

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości