Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
Nie, chłopaki mają już pcb do UI zamknięte (słyszałeś już to pewnie kilka razy od nich). To są moje "insynuacje". Teraz niestety nie mam czasu się za to brać ale myślałem dokładnie o tych rzeczach które właśnie napisałeś.
A tak swoją drogą to wracając do licencji o którą kiedyś pytałeś to Andreas opisał to dokładnie na swojej stronie dotyczącej OVI40: każdy może zaprojektować sobie pcb bez ograniczeń, jedynie Andreas nie udostępni swojego pcb w postaci elektronicznej (czyli plików do powielenia).
73 Sławek
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
Andreas upierał się że nic nie przesunął, jeśli tak to niefajnie. Jednego jednak będę bronił: 0603 szczególnie kondensatorów bo te powinny być bardzo blisko nóżek procesora. Ciężko to zrobić poprawnie w 0805 przy takiej ilości wyprowadzeń. Ten rozmiar jest trochę trudniejszy do polutowania niż 0805 ale da się to zrobić. To nie jest 0402 - robiłem już kilka płytek w tym rozmiarze i to jest dopiero koszmar ręcznie polutować, a maszyny u mnie układają bez problemu...
73 Sławek
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
Artur ma racje. Ja śledziłem powstawanie płytki UI i pamiętam jak przesuwali enkoder vfo bo gałka zachodzła na LCD
Pozdrawiam
Wojtek
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
Artur, łaadnie wygląda Twoja płyta czołowa, podoba mi się!
Artur, a Ty robisz pcb pod ten wymiar, czy to tylko przykład?
Pozdrawiam
Wojtek
Odpowiedz
.....
Odpowiedz
a jaki to będzie wymiar? lcd 3.2" ?
Power to naciśnięcie vfo?
Teraz ddopiero doczytałem wymiary . A może by się dało zrobićc wszystkie gniazda tak jak Tulippanie po lewej stronie?
Pozdrawiam
Wojtek
Odpowiedz
Nie używam normalnego enkodera na freq (mam magnetyka którego zdjęcia widzieliście i nie zamienię go na nic innego), więc dla tego nie zwróciłem na to uwagi. Jak projektowałem obudowę to też przesunąłem gałkę w prawo ale tylko na obudowie (na druku mam tylko złącze więc mogę), niestety nie dokońca wizualnie pasują w tedy przyciski zmiany ziarna częstotliwości. Rozumiem że przyciski funkcji 3 gałek miałbyś w enkoderach.
Mnie się podoba, ale raczej myślałem o większej niż mniejszej obudowie (nie jestem SOTA'owcem). Przy wyświetlaczu to się będę upierał na 3.5" z maliny Smile
73 Sławek
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości