hej.
Udało mi sięuzdrowić wzmacniacz na Polyfetach (Z DW Radio), w którym uszkodziły się obydwa Poyfety w końcówce i MRF w driverze.
Te tranzystory są na tyle drogie, że nie opłaca się ich kupować i wmontowywać.
Zacząłem od wymontowanie uszkodzonych tranzystorów włożenia (Na pająka) IRF-510 w miejsce drivera. Połaczyłem kolektor poprzez kondensator 100nF z przekaźnikiem antenowym.
Uzyskałem moc wyjściową ok 2W. Na tym zrobiłem nieco QSO. MOdulację chwalą korespondenci.
Jako radiator użyłem radiatora - blaszki miedzianej, wymontowanej z zasilacza komputerowego.
Postanowiłem pójść dalej tym śladem. Rozpiłowałem otwory w płytce wzmacniacza, tak, że dało się przykręcić 3 szt IRF-510 na podkładkach izolacyjnych do radiatora. Układ polaryzacji wzmacniacza ustawił na driverze napięcie polaryzacji 4.5V. Na tranzystorach wyjściowych (Push Pull) ustawiłem 4V. Wzmacniacz zadziałał. 1.8MHz do 7 MHz ok 70W output przy 24V, ale za bardzo się grzeje. Zmniejszyłem napięcie zasilania do 18V. Niżej się nie da, bo zaczynają się różne problemy;Nieliniowość, wzbudzanie.
Teraz mam 40W od 1.8 do 7 MHz i stopniowo spada do ok 10W na 10m. Można zwiększyć uzyskać większą moc na wyższych pasmach, ale wtedy jest przesterowanie na niższych. Na wejściu wzmacniacza dałem PR-ek do regulacji wysterowania. Gdyby zrobić ALC, pewnie uzyskałbym pobną moc - kilkadziesiąt W na wszystkich pasmach.
Robiłem łączności na wszystkich pasmach sygnał jest OK.
Przydałby sie jakiś patent na wypuszczenie nośnej na częstotliwości nadawania - do CW i np. do strojenia skrzynki antenowej.
Może ktoś praktykował CW na Pilgrimie z DW Radio?
(12-11-2013, 13:31)SQ9RFC napisał(a): Ma czy nie ma ... w mieszaczu Tayloe jest to bardzo łatwe do zrobienia - zwierasz kluczami połowę mieszacza do masy, połowę do zasilania i masz piękne CW - słyszałeś u mnie :-)
Możesz załączyć schemacik jak to konkretnie zrobiłeś?
Bardzo mnie interesuje kwestia CW w Pilgrimie z DW-Radio.
73's Marcin.