Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
Cześć,
Andrzeju: ten krzyż to wskaźnik początku układu współrzędnych. Na linijkach XY jego położenie odpowiada wartości: 0,0 (zero).
Najprawdopodobniej (nieświadomie) skorzystałeś z opcji zmiany położenia środka współrzędnych (prawy klik na polu edycji PCB): "Set origin > Set to click position". Proponuję ponownie kliknąć prawym przyciskiem i wybrać opcję ""Set origin > Set to top/left" lub "Set origin > Set to bottom/left".
Krzyż nie zniknie, ale będzie w miejscu prawie niewidocznym. Pozdrawiam Janusz
Jestem już z projektem w tym miejscu.Krzyżyk ustawił się na współrzędnych 0,0
Mam pewien kłopot.
Czy jest taka możliwość,żeby ustawić siatkę np 2.54mm a skok kursora na 1.27mm,
albo 0,635mm
W tej chwili mam to ustawione jaka siatka taki skok.
Przy odpowiednim powiększeniu brak siatki utrudnia ułożenie elementu.
25-02-2016, 16:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-02-2016, 16:11 przez SP7WMX.)
szift daje 1/2 siatki a ctrl pomija siatkę,kursor chodzi płynnie. Trzymasz wciśnięty klawisz i jeździsz precyzyjnie kursorem.
I musi być wyłączone przyciąganie do padów,to czerwone kółko na dole. Ale na screenach widzę że masz wyłączone.
26-02-2016, 11:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-02-2016, 11:20 przez SP9KN.)
Dobra to pytanie do znawców...
Mam płytkę w BMP/PDF lub dowolnym innym formacie... Oczywiście nie wymagam od SP6, żeby ją rozpoznał, ale czy jest jakaś możliwość, żeby ustawić ją np. jako tło lub cokolwiek innego żeby ułatwić sobie pracę?