Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
29-11-2011, 20:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2011, 20:08 przez SQ6IYY.)
No to ja znowu nie na temat Piligrima ale doprowadzimy to do końca kao pierwsze citat sprzedającego:
FLUX SK 10 to doskonały środek pomocny przy lutowaniu zawierający kalafonię w sprayu. Może być używany podczas produkcji, naprawy, konserwacji i serwisu. Długotrwałe składowanie płytek drukowanych może spowodować utrudnienie podczas lutowania wskutek utleniania się punktów lutowniczych. Lutowanie wymaga wtedy szczególnego wysiłku i często prowadzi do powstania tzw. "zimnych lutów". Aby tego uniknąć należy użyć FLUX SK 10 koniec cytatu
no to jestem na punktu wyjścia kalafonia w sprayu lub pędzlem sprowadzana to jest samo
jestem Alergik i Astmatyk i kalafonia mi przeszkadza cynowanie używam od 30 lat i jestem zadowolony i mam nadzieje że wyjaśniłem o co mi chodzi
pozdrawiam
i proszę komentarze sugestie krytykę itp na PW
01-12-2011, 10:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-12-2011, 10:54 przez SP1EZC.)
Witam
Pytanie do kolegi SP4HKQ , czy dostaniemy zgodę autora czyli Wacka SP5JPB , na wykonanie pcb Piligrima SMD w jego modernizacji , chodzi o zgodę na taką produkcję , ( ktoś też musiałby poprawić pliki źródłowe aby wyeliminować zauważone błędy na płytce , a pliki żródłowe posiada Wacek , chyba że on to zrobi)
Pozdrawiam
Adam
05-12-2011, 22:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-12-2011, 22:15 przez SQ8AQX.)
Pytanie do kolegi Zdzisława SP4HKQ.
Piligrima powoli składam, opis wzmacniacza i przedwzmacniacza mam, ale poprosze o opis do płytek filtrów kolegi SP5JPB.
Czy ktoś rozpracował płytki filtrów kolegi Zdzisława SP4HKQ?
Robert. Z tego co się dowiedziałem schemat płytki filtrów do Piligrima SMD został opracowany na podstawie rozwiazania SP2JJH, natomiast ty napisałeś o "moich" filtrach. Wyjaśniając tę kwestię informuję, że opracowałem PCB filtrów, ale do HUSARa. Po sprawdzeniu parametrów wyniki pomiarów zostaną zaprezentowane w stosownym temacie .
Zdzisław to ja źle napisałem.
Chodzi oczywiście o płytki Wacka SP5JPB.
Czy ktoś rozpracował płytki filtrów kolegi SP5JPB? Czy ktoś zmontował te płytki filtrów?
Jeden Piligrim złożony i uruchomiony. Do drugiego nie mam układu fct3125. Można powiedzieć, że płytki AVT i sp5jpb są bardzo podobne i należy na jednej jak i na drugiej przed montażem usunąć błędy.