Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomiary BPF
OK - zrobione! Big Grin
Jak wspominałem, na płytce IF analizatora widma Rafała SQ4AVS są dwa filtry po drugiej przemianie: kwarcowy (wąski) i piezoceramiczny (szeroki) 10.7 MHz.
Przełącza się je tradycyjnie - przekaźnikami. Oba dopasowane są obwodami L (podobnie jak filtr 110 MHz na płytce RF).

W szerszym filtrze wykorzystuje się monolityczne fltry piezoceramiczne z odbiorników radiowych FM, np. typu FCM-10,7. Ja wygrzebałem z szuflady
dwie sztuki, które kiedyś pracowały w jednym ze znakomitych tunerów firmy DIORA (no... długo czekały na nowe zastosowanie... Wink ).
W załącznikach pomiary obu filtrów. Dwie uwagi:
1. Widać dużo większe tłumienie w paśmie przepustowym filtra piezoceramicznego - różnica w porównaniu z filtrem kwarcowym wynosi ok. 15 dB. Do wyrównania poziomów po filtrach Rafał przewidział osobne tłumiki (w konfiguracji PI) - trzeba je sobie policzyć Smile
2. W dopasowaniu filtra piezoceramicznego zmieniłem kondensatory w obwodach L ze 100 pF na 20 pF - wtedy tłumienie w pasmie zaporowym jest lepsze (wg. danych katalogowych dla jednego FCM-10,7 wynosi 24..26 dB (!), a w paśmie przepustowym 7 dB).

.pdf   Filtr_ceram_SA_SQ4AVS.pdf (Rozmiar: 16.28 KB / Pobrań: 1,883)

.pdf   Filtr_kwarc_SA-SQ4AVS.pdf (Rozmiar: 15.08 KB / Pobrań: 1,904)
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Pomiary BPF - przez 3Z6AEF - 07-01-2010, 20:35

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości