(26-02-2012, 18:01)SQ4AVS napisał(a): Zdzisławie wrzuć pomiary z fft bo wydaje mi się że sinus jest odkształcony
Też mi tak wyglądają te wszystkie SINUSY :-(
Czy podczas pomiarów był podłączony SWR na wyjściu PA ??
Warto też zrobić testy dla niedopasowań wyjścia PA dla obciążeń 16 25 33 66 75 i 100 om
i sprawdzić czy PA nadal trzyma dobrego sinusa pomimo zwiększającego się niedopasowania - lub czy np przy złym dopasowaniu obserwowany sinus się poprawia :-)
Jeśli się też nie mylę to oscyloskop masz dwukanałowy ... warto też pokazać pomiar gdy na pierwszym kanale nasz sygnał INPUT... a na drugim sygnał "POWER" :-) to rozwieje pewne wątpliwości czy zniekształcenia wchodzą już w PA czy dopiero pojawiają się w stopniu mocy.
PYTANIE ... jak realizujesz pomiar oscyloskopem ze stopnia mocy ??? czy masz tłumik mocy np 20 dB zaterminowany np trójnikim i terminatorem 50 om i za nim mierzysz oscyloskopem ??
Czy może oscyloskopem wprost na obciążeniu mocy 50 om... ten drugi rodzaj jest trochę gorszy bo zawsze kabel pomiarowy wprowadza jakąś pojemność - ale zastosowanie sondy w podziałem 1:10 zmiejsza wpływ sondy na mierzony obwód.