Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bartek
Mam jeszcze pytanie odnośnie cewki L3. W oryginale było ona nawinięta na karkasie cewki z FM302 (indukcyjność 4,6uH, równolegle z kondensatorem 420pF - wychodzi rezonans w okolicy 3.621 MHz; 20 zwojów z odczepem na 12 od strony masy). Został mi jeszcze tylko jeden filtr od FM302, a z moich doświadczeń wynika, iż doskonale nadają się one na cewki do VFO, więc trochę szkoda używać mi do na wyjściu...
Czy mógłbym zamiast niego użyć cewki na Amidonie, np. T44-2 albo T50-2? Przy czym nie mam również kondensatora 420pF, więc mógłbym użyć 470pF zmniejszając indukcyjność cewki do 4.1uH? SP5AHT w "Konstrukcjach krótkofalarskich dla początkujących" wspomina, że obwód cewki L3 charakteryzuje się niewielką dobrocią i nie wymaga dostrajania. Czy w związku z tym mógłbym darować sobie instalowanie tam trymera ceramicznego, przy jedynie orientacyjnym doborze kondensatora i cewki?

Druga rzecz to odczep. W którym miejscu cewki na Amidonie powinien zostać umieszczony? Szczególnie uwzględniając fakt, iż pewnie w przyszłości wykonam instalację antenową na 50om, nie 75om jak to miało miejsce w oryginalnym opisie.

Ktoś jest w stanie mi z tym pomóc? Wink
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Bartek - przez SQ6KBT - 20-04-2010, 16:04

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości