Najpierw zastosowałem 2N3904 ale nie zadziałał. Po wymianie na 2SC9014 coś tam zaczął wzmacniać, ale niewiele. Też czytałem o MPS2369 i zamówiłem już parę sztuk, ale chciałbym wiedzieć jakie tranzystory koledzy stosowali w działających egzemplarzach.
Marcin
Witam,
Nie wiem, jak zmienić poprzedni post, dlatego piszę jeden pod drugim.
Jestem zły z czterech powodów:
1. Dotarły MPS2369 i niestety wzmacniacz nadal nie wzmacnia.
2. Moj miernik SWR i mocy został kupiony jako HF a widzę, że działa tylko w zakresie CB (coś pokazuje tylko w okolicy 27MHz) chyba, że to wzmacniacz wzmacnia tylko w tej okolicy.
3. Nawijałem trafa drutem w raczej kiepskiej emalii i może to jest przyczyna, ponieważ rdzeń ma ostre krawędzie i może uzwojenia są pozwierane. Przewinę - zobaczę.
4. Odchodzą mi ścieżki pod pierwszy tranzystor!
Jeśli ktoś ma napięcia na poszczególnych tranzystorach tego wzmacniacza, to byłbym wdzięczny.
Marcin
Marcin
Witam,
Nie wiem, jak zmienić poprzedni post, dlatego piszę jeden pod drugim.
Jestem zły z czterech powodów:
1. Dotarły MPS2369 i niestety wzmacniacz nadal nie wzmacnia.
2. Moj miernik SWR i mocy został kupiony jako HF a widzę, że działa tylko w zakresie CB (coś pokazuje tylko w okolicy 27MHz) chyba, że to wzmacniacz wzmacnia tylko w tej okolicy.
3. Nawijałem trafa drutem w raczej kiepskiej emalii i może to jest przyczyna, ponieważ rdzeń ma ostre krawędzie i może uzwojenia są pozwierane. Przewinę - zobaczę.
4. Odchodzą mi ścieżki pod pierwszy tranzystor!
Jeśli ktoś ma napięcia na poszczególnych tranzystorach tego wzmacniacza, to byłbym wdzięczny.
Marcin