Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NWT-7 analizator obwodów
Widzę, że nie tylko ja niezbyt dokładnie czytałem, bo pokazałem też filtr pasmowo-przepustowy i to mierzony z dużym sygnałem, więc nie tylko po pomiarach LPF głos zabierałem. Oczywiście należałoby przemierzyć więcej, ale czas.... , tego najbardziej brak.

Z powyższego wynika, że coś niezbyt dobrze jest z układem MMIC na wejściu, czy aby tu nie jest miejsce powstawania zniekształceń. Dalej, uwzględniając fakt, że sygnał pomiarowy był -10dBm (a to nijak nie równe jest +10dBm), to gdzie jest wykazane żyłowanie układów ADxxxx? Może więc szwankuje przede wszystkim metodyka pomiaru?

Sorry, ale oscyloskop z pasmem 100MHz, uwzględniając nawet fakt możliwości oglądania przebiegu pod 150MHz nie pokaże należycie zniekształconego przebiegu, nawet jeśli taki będzie, bo druga harmoniczna będzie przy F podstawowej przebiegu dajmy na to 75MHz właśnie na 150MHz,a nie mówiąc o trzeciej oraz dalszych, "kolega" Fourier jest nieubłagany niestety. (Nie zobaczymy również przebiegu zegarowego nałożonego na na sygnał jeśli będzie generator o F większej aniżeli 150MHz, co prawda z tym powinien sobie poradzić filtr na wyjściu). Oczywiście do badania powinien być używany analizator widma, a nie oscyloskop, mimo to jednakże dobry oscyloskop nigdy nie jest zły.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
NWT-7 analizator obwodów - przez SP5NPW - 15-06-2009, 2:24
NWT7 problem z uruchomieniem - przez SP9JMD - 22-06-2010, 7:00
RE: NWT7 problem z uruchomieniem - przez SP5SAI - 22-06-2010, 8:54
RE: NWT7 problem z uruchomieniem - przez SP9JMD - 24-06-2010, 21:27

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości