Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miernik LC
Mam ten miernik i zgadzam się że PC do tych celów to zbytek. Zrobiłem mierniki VK3BHR i PY2CSU. W sumie to cały czas to samo o czym można poczytać na stronie Marka SP7DQR. W każdym razie cały czas potrzebny jest przynajmniej jeden kondensator wzorcowy i o to rozbija się filozofia tych mierników. W każdym razie zaczynałem od przystawki do miernika częstotliwości, którą zaproponował Andrzej SP5AHT i do tej pory chwalę sobie to rozwiązanie choć w najprostszym modelu trzeba było posługiwać się nomogramem.W końcu chodzi nam rozdzielczość rzędu nHn a to bardzo, bardzo trudno uzyskać w warunkach amatorskich.
Z prostych a skutecznych rozwiązań pomiarowych polecam miernik do dobierania kwarców ze strony Roberta SP3RAF. Pomimo prostoty układowej udało mi się z jego pomocą np. dobrać kwarce do raia projektu Roberta czyli do Proteusa. W opinii korespondentów wypadło to bardzo dobrze a chcę przez to powiedzieć, że nie musimy wcale budować skomplikowanych urządzeń, żeby osiągnąć zamierzony efekt. Technika w.cz. narzuca wiele rygorów i choć byłoby przyjemnie obserwować wynik na jakimś LCD to np przy kwarcach czy cewkach o niebo lepiej trzymać część cyfrową z dala od analogowej.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Miernik LC - przez SP5NPW - 15-06-2009, 2:31
Miernik LC - przez SQ5STZ - 16-07-2009, 14:19

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości