Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bartek
Jeżeli chodzi o TX Bartka, to czy istnieje możliwość nawinięcia cewki filtra na wyjściu na czymś w rodzaju T44-2? Łatwiej niż na karkasie od FM-302, poza tym ten ostatni lepiej nadaje się do VFO w jakimś przyszłym projekcie (a został mi tylko jeden...). Poza tym wydaje mi się, że w opisie Bartka była nawet mowa, że ten obwód ma szerokie pasmo przenoszenia i nie wymaga strojenia. Więc może rezygnacja z karkasu z wkręcanym rdzeniem nie musiałaby oznaczać stosowania trymera?
Po drugie: można bez większych kombinacji dostosować Bartka do pracy z instalacją antenową 50 Ohm zamiast 75 Ohm?
Nie mam jeszcze sondy pomiarowej, postanowiłem jednak sprawdzić cokolwiek i skleciłem prosty kabel - z jednej strony BNC do oscyloskopu, z drugiej dwa krokodylki. Najpierw bawiłem się źródłami akustycznymi, potem jednak postanowiłem sprawdzić co w ogóle pokaże oscyloskop po podaniu sygnałów z BFO i VFO Bartka. Kabel podłączyłem za kondensatorami 1nF łączącymi oscylatory z mieszaczami.

Proszę wybaczyć kiepską jakość - zdjęcia robiłem kiepskim aparatem w ciemności, przed ekranem oscyloskopu. Nie mam jeszcze wprawy w operowaniu pokrętłami "poziom" i stabilizacja w.cz.". tak, żeby linia była ostra i jasna. Nie chodzi oczywiście o pomiar jakiejkolwiek wartości, ale ustalenie, czy kształt przebiegu jest prawidłowy. Waszym zdaniem wszystko jest w porządku? Jeśli tak, to gdzie szukać przyczyn powstawania "ptaszków"?

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Bartek - przez SQ6KBT - 20-04-2010, 16:04

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości