Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bartek
Zapewne masz rację SP7EJT. W tej chwili po prostu nie mogę sobie pozwolić na pełny ekran, gdyż zapewne będą mnie jeszcze czekały jakieś przeróbki VFO i BFO w składanym Bartku (i kolejnych egzemplarzach, które idą z niewielkim poślizgiem względem "prototypu"). Trochę się wyjaśni, gdy dostanę przesyłkę z zamówioną sondą do mojego kupionego niedawno oscyloskopu - wówczas będę mógł zobaczyć jak wygląda sygnał na wejściach mieszaczy, czy stanowi prawidłową sinusoidę.
Co potem? Sklecić z laminatu "pudełeczko" i przykryć nim VFO? Jak wówczas potraktować cewkę VFO mającą własny, metalowy ekran? Zostawić ją na zewnątrz, z tym osobny ekranem czy po jego zdjęciu przykryć wspólnym, laminatowym, razem z całą resztą VFO, oddzielając ewentualnie wlutowaną "przegródką"?

Na co należy przede wszystkim zwrócić uwagę podczas likwidowania "ptaszków" w transceiverze?

Mam jeszcze pytanie o uruchamianie TX Bartka. Trochę jeszcze zostało mi do zrobienia, żebym mógł w pełni ukończyć ten etap choćby "na sucho" (na sztucznym obciążeniu). Pomyślałem jednak, że na razie mogę przynajmniej poustawiać punkty pracy poszczególnych stopni. Porozłączałem więc kondensatory na wejściach BC107 i BC211-10 (może być ta wersja tranzystora tak swoją drogą) i wpinając multimetr ustawiony na pomiar mA między zasilanie a dławik starałem się uzyskać właściwą wartość ze schematu (rezystor między bazą a masą zastąpiony trymerem 1k). W przypadku BC107 łatwo uzyskałem około 5mA. W przypadki kolejnych stopni coś nie chciało wychodzić - multimetr pokazywał 0 mA w każdym ustawieniu tymczasowo wlutowanego PR. Co mogłem przeoczyć? Może jednak trzeba najpierw złożyć całość TX? Przypomniało mi się też, że autor Kacpra w instrukcji montażu zaznaczył, aby wartości prądów spoczynkowych nie ustalać miliamperomierzem ale poprzez spadek napięcia na określonych rezystorach. Może tutaj trzeba zrobić podobnie?
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Bartek - przez SQ6KBT - 20-04-2010, 16:04

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości