SP1CWL--O fosforobrązie pisałem ze względu na wytrzymałość w latach 70/72 wykorzystaliśmy stara linię telefoniczną do nadawania w wojsku na antenę było ze 200-300m i 1,5kw w antenie .Nie było lewara wszystko szło o każdej porze.Na GP zawsze był problem nocą ze słyszalnością.Więc dowódca radiostacji miał GP na widoku a ja żeby mieć święty spokój i potrenować oko i nie drzeć się czy titać po nocy mój wynalazek hi.
Moja antena W3DZZ jest wykonana z miedzi DNE ok 3mm + trapy wyżej opisane i pokazane.
Trapy nawinięte srebrzanką co widać na zdjęciach.
co do śrub masz styk który po pewnym czasie miedź -żelazo będzie korodował im wyższa częstotliwość to gorzej.
Jak wrzucisz do komory klimatycznej zobaczysz problem.Lutowanie w tym miejscu ma zdecydowana przewagę.
Antena tyle lat i ma się doskonale i przewód koncentryczny 40 letni hi
73!!
Moja antena W3DZZ jest wykonana z miedzi DNE ok 3mm + trapy wyżej opisane i pokazane.
Trapy nawinięte srebrzanką co widać na zdjęciach.
co do śrub masz styk który po pewnym czasie miedź -żelazo będzie korodował im wyższa częstotliwość to gorzej.
Jak wrzucisz do komory klimatycznej zobaczysz problem.Lutowanie w tym miejscu ma zdecydowana przewagę.
Antena tyle lat i ma się doskonale i przewód koncentryczny 40 letni hi
73!!