(10-10-2011, 19:51)SQ6OXK napisał(a): Dokładnie, ustal maksimum i sprawdź jak radził kolega wyżej.
Dzięki za rady. Skorzystałem ostatnio z lepszego sprzętu i ustaliłem, że faktycznie da się z tego generatora otrzymać -5 dBm na kondensatorze wejściowym DDS, ale sygnał ma sporo harmonicznych, a w dodatku, przy takim ustawieniu trymerów, nie startuje stabilnie (pętla się nie synchronizuje - nie ma stabilnego 1200 MHz). Wobec tego odstroiłem nieco filtr, mam -20 dBm w tym samym miejscu i jak na razie nie zaobserwowałem żadnych problemów. Jakby co, to dam znać - mam w planie jeszcze kolejne sesje pomiarowe.
(10-10-2011, 19:51)SQ6OXK napisał(a): Sprawdź również, w kilku miejscach częstotliwość, czy się zgadza zmierzoną z wygenerowana oraz na oscyloskopie czy kształt jest sinusoida i czy nie ma jakiś śmieci lub drgań/kołysania w przebiegu.Nic takiego nie zaobserwowałem w przebiegu wyjściowym. Ale obejrzałem sobie przebieg zegarowy 1200 MHz na oscyloskopie i albo źle mierzyłem (co niewykluczone - następnym razem też spróbuję), albo sygnał ma brzydki kształt.
Jeszcze jedno co do brzydkich kształtów - obejrzałem sobie 12,8 MHz taktujące PLL i też zachwycająco nie wygląda. Mam jeszcze dwa takie generatory i podłączyłem jeden z nich - generuje ładną sinusoidę. U Was też nie ma ładnego sinusa na wejściu częstotliwości referencyjnej PLL, czy może powinienem wymienić mój generator TCXO?