Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver DC01
Minęło ponad 3 miesiące - wczoraj na CW 80m a dziś na SSB 40m były pierwsze łączności na DC01 w nowej obudowie. Jest OK. Kilka dni na dopieszczanie i napiszę więcej.
Nie do końca jest OK "-(
Mam kłopot z generatorem 700Hz na bramce U18a.
Na początku generator był ok mniej więcej na wartościach elementów ze schematu (scalak HEF4011 wcześniej mógł tam być CD4011B - nie pamiętam czy ich nie zamieniałem. Za dużo różnych urządzeń naraz się buduje ... ) po kilku tygodniach walki z mechaniką generator zwariował - musiałem wymienić rezystor 13K* na 130k bo mi generował 8KHz! a teraz pracuje niestabilnie. Czasem, ale nie zawsze daje brum na sygnale. Nie sprawdzałem jeszcze kondensatora ... . Gdyby to był inny scalak to bym rozumiał - inna budowa inne prędkości itd. ale jeśli to ten sam ?
Dochodzę do wniosku że na HEF4011 nie da się zbudować rozsądnego generatora z jednym rezystorem i kondensatorem, Coś tam słychać ale jest nie do przyjęcia. Moim zdaniem takie wstrzykiwanie 700Hz w tor SSB jest złe. Ten sygnał musi być idealnie czysty - w przeciwnym wypadku słychać go we wszystkich sąsiednich kanałach CW. Poeksperymentuję z mostkiem Wiena, potem podłączę zewnętrzny sygnał imitujący dźwięk klaksonu, a na koniec dam sobie spokój i najnormalniej rozrównoważę mieszacz :-)
73 JERZY SQ9RFC
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Transceiver DC01 - przez SP6FRE - 18-01-2010, 21:44

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości