Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SP-AFA czyli polski analizator
Witam kolegów.

Jakiś czas temu wykonałem płytkę pod DDS AD9951 wzorowaną na pomyśle DL4JAL. Miała służyć jako VFO do TRX. Niestety okoliczności jej powstania nie zapewniły dostatecznie satysfakcjonującego mnie wykonania – pojawiły się podtrawienia, pewne niedociągnięcia w druku...I płytka trafiła do pudełka. Wraz z nastaniem wiosny pojawiła się idea aby jednak coś z tą płytką zrobić. Nie mając dostępu do stacji Hot-Air pomysł z wylutowaniem AD9951 odpadł. Pozostało jedynie zagospodarowanie tego co jest. I tak się narodził pomysł wykonania własnego analizatora współpracującego z oprogramowaniem WinNwt4 – pierwotnie przewidzianym dla serii różnych analizatorów NWT.

Tym krótkim wstępem przedstawiłem historię mojego analizatora, któremu nadałam nazwę: SP-AFA. SP – to oznaczenie, że jednak Polska jest w stanie nie tylko kopiować pomysły zachodu (tudzież wschodnie) AFA – Amplitude Frequency Analyzer czyli polski analizator amplitudy w funkcji częstotliwości.

Mając gotową płytkę DDS pozostało wykonanie reszty potrzebnej dla analizatora – sterownika wraz z przetwornikiem ADC, bloku sondy log/lin oraz filtru, wzmacniacza i tłumików. Każdy moduł jest wykonany osobno. Sterownik wykonałem na uP ATMega8A, jako ADC zastosowałem AS1538 (odpowiednik ADS7828 firmy TI) czyli 12 bitowy. Blok sond logarytmicznych to 2xAD8307 wraz z obwodem LC na wejściach wyrównujących odpowiedź amplitudową układów w szerszym paśmie. Trzeci kanał to przetwornik TruPWR AD8361.

Kanały logarytmiczne zostały dodatkowo wyposażone we wzmacniacze poszerzające zakres napięć wyjściowych do zakresu przetwornika ADC (mnożenie x2). Oprogramowanie napisałem w C tak aby współpracowało z WinNwt4 za pomocą portu szeregowego.

Poniżej kilka zdjęć prototypu oraz uzyskane charakterystyki.

Załączone pliki Miniatury

.pdf   SP-AFA_180MHz.pdf (Rozmiar: 15.4 KB / Pobrań: 1,405)
.pdf   SP-AFA_180MHz_korekcja.pdf (Rozmiar: 15.41 KB / Pobrań: 1,251)
.pdf   SP-AFA_180MHz_tło.pdf (Rozmiar: 15.76 KB / Pobrań: 1,245)
.pdf   SP-AFA_180MHz_tło_korekcja.pdf (Rozmiar: 16.03 KB / Pobrań: 1,226)
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
SP-AFA czyli polski analizator - przez SQ8NVF - 07-10-2011, 11:42

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości