31-08-2011, 8:58
Zmiana pasma
Po kilku próbach z różnymi zestawami parametrów zdecydowałem, że przy zmianie pasma będzie zapamiętywana pełna konfiguracja radia:
- częstotliwość nadawania;
- częstotliwość odbioru;
- częstotliwość wirtualnego odbiornika R2;
- nastawa RIT;
- numer anteny,
- nastawa tłumika wejściowego,
- rodzaj modulacji;
- szybkość automatyki;
- szerokość filtrów kwarcowych;
- nastawy DSP;
- krok przestrajania syntezy;
- moc nadawania;
Przy powrocie na dane pasmo radio będzie ustawione dokładnie tak jak podczas opuszczania pasma.
Pamięci
W tej chwili zaplanowałem po 10 pamięci na każdym paśmie. Docelowo lepiej byłoby mieć niezależne pamięci dla poszczególnych rodzajów modulacji, CW, SSB, PSK). Zestaw parametrów zapisywanych do pamięci będzie skromniejszy:
- częstotliwość;
- numer anteny,
- rodzaj modulacji;
Mam nadzieję, że to rozwiązanie będzie praktyczne i zadowoli większość kolegów, proszę o opinie.
Po kilku próbach z różnymi zestawami parametrów zdecydowałem, że przy zmianie pasma będzie zapamiętywana pełna konfiguracja radia:
- częstotliwość nadawania;
- częstotliwość odbioru;
- częstotliwość wirtualnego odbiornika R2;
- nastawa RIT;
- numer anteny,
- nastawa tłumika wejściowego,
- rodzaj modulacji;
- szybkość automatyki;
- szerokość filtrów kwarcowych;
- nastawy DSP;
- krok przestrajania syntezy;
- moc nadawania;
Przy powrocie na dane pasmo radio będzie ustawione dokładnie tak jak podczas opuszczania pasma.
Pamięci
W tej chwili zaplanowałem po 10 pamięci na każdym paśmie. Docelowo lepiej byłoby mieć niezależne pamięci dla poszczególnych rodzajów modulacji, CW, SSB, PSK). Zestaw parametrów zapisywanych do pamięci będzie skromniejszy:
- częstotliwość;
- numer anteny,
- rodzaj modulacji;
Mam nadzieję, że to rozwiązanie będzie praktyczne i zadowoli większość kolegów, proszę o opinie.
73 Adam