23-08-2011, 0:56
:-) ale harcore... to mnie zakoczyłeś ...Linia transmisyjna strojona wiertarką 
To się nazywa "zakręcony" pomysł.... Widziałem różne zastosowania VNA, sam pokazywałem ludziom pomiar skrętki komputerowej czy kabla w ścianie, a kolega mierzył przewód wysokonapięciowy doziemny w ekranie... ( długość)
Ale naprawdę ten pomysł z "kręceniem" na płaski SWR mi sie podoba !!!
Co bym udoskonalił:
- przy wtyczce dolutował na stałe dwa oczka druciukowe jak najkrótsze i poxipolem zaglutował - albo DURACRYLEM dentystycznym. wiadomo do oczek trzeba lutować
- jakiś patent na wyeliminowanie imadła ...
- na R bym założył rurkę - by uchwyt miał dalej do ceramiki...
w sumie w konstrukcjach HM zamiast koncentryka pomiędzy modyłami można by puścić sygnał skrętką - tylko masa do masy .... ( zamiast koncentrykiem)
...w sumie można też mieszać różne rodzaje drutów by uzyskać 50 om...
... naprawdę fajne !!!

To się nazywa "zakręcony" pomysł.... Widziałem różne zastosowania VNA, sam pokazywałem ludziom pomiar skrętki komputerowej czy kabla w ścianie, a kolega mierzył przewód wysokonapięciowy doziemny w ekranie... ( długość)
Ale naprawdę ten pomysł z "kręceniem" na płaski SWR mi sie podoba !!!
Co bym udoskonalił:
- przy wtyczce dolutował na stałe dwa oczka druciukowe jak najkrótsze i poxipolem zaglutował - albo DURACRYLEM dentystycznym. wiadomo do oczek trzeba lutować
- jakiś patent na wyeliminowanie imadła ...
- na R bym założył rurkę - by uchwyt miał dalej do ceramiki...
w sumie w konstrukcjach HM zamiast koncentryka pomiędzy modyłami można by puścić sygnał skrętką - tylko masa do masy .... ( zamiast koncentrykiem)...w sumie można też mieszać różne rodzaje drutów by uzyskać 50 om...
... naprawdę fajne !!!