Kolega w OK kilka lat temu do AD9851-dl4jal-sp2swj dobudował całą płytke filtrów pasmowych - taka samą jak dla RXa na wejścia - ale wstrojona na zakresy VFO. jak znajdę foto na skrzynce to wrzucę.
"Bliskich śmieci" tym nie usuniemy... - ale trzeba pamietać o całym szeregu ważnych elementów które wpływają na jakość sygnału wyjściowego - a jak widziałem na płytce DDS z wątka Huzara (mało VIA) - nie zawsze jest to pamiętane - a skoro zamawiamy płytke fabrykę to trzeba dać zdecydowanie więcej VIA.
A poniżej moja lista "notatek" perspektywy kilku lat zabaw DDSami...
to tak to co na szybko pamiętam z moimi zabawami DDS:
- Oddzielenie zadilania ANALOG od DIGITAL
- oddzielne stabilizatory dla Analog Digital i Generatora
- dobrze zrobione MASY - pełna masa pod spodem i dużo VIA i każda noka masowa DDSa na VIA
- 100 nF nie żałować
- dławiki i filtrowanie.
- dobry generator z małym jiterem
- nie używać PLL w DDS - taktowanie szybkim zegarem . np AD9951 z 400 Mhz
- używać maksymalnie szybkiego zegara dla DDS
- stosować dobre trafo na wyjściu DDSa
- zaterminować trafo 50om przed filtrem
- w przypadku AD9951 zasilić trafo z "dławika" by wcz nie właziło nam na zasilanie DDSa
- nie dawać za małego rezystora Rset dla DAC - za mały podowuje zwiększenie śmieci...
wiem że przetaktowywano AD9951 na chyba 600 MHz.... ale trzeba by porównac czy nie pogarsza to sygnału...
"Bliskich śmieci" tym nie usuniemy... - ale trzeba pamietać o całym szeregu ważnych elementów które wpływają na jakość sygnału wyjściowego - a jak widziałem na płytce DDS z wątka Huzara (mało VIA) - nie zawsze jest to pamiętane - a skoro zamawiamy płytke fabrykę to trzeba dać zdecydowanie więcej VIA.
A poniżej moja lista "notatek" perspektywy kilku lat zabaw DDSami...
to tak to co na szybko pamiętam z moimi zabawami DDS:
- Oddzielenie zadilania ANALOG od DIGITAL
- oddzielne stabilizatory dla Analog Digital i Generatora
- dobrze zrobione MASY - pełna masa pod spodem i dużo VIA i każda noka masowa DDSa na VIA
- 100 nF nie żałować
- dławiki i filtrowanie.
- dobry generator z małym jiterem
- nie używać PLL w DDS - taktowanie szybkim zegarem . np AD9951 z 400 Mhz
- używać maksymalnie szybkiego zegara dla DDS
- stosować dobre trafo na wyjściu DDSa
- zaterminować trafo 50om przed filtrem
- w przypadku AD9951 zasilić trafo z "dławika" by wcz nie właziło nam na zasilanie DDSa
- nie dawać za małego rezystora Rset dla DAC - za mały podowuje zwiększenie śmieci...
wiem że przetaktowywano AD9951 na chyba 600 MHz.... ale trzeba by porównac czy nie pogarsza to sygnału...