Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
miniYES
MY jest jak najbardziej urzadzeniem blokowym.
Na pasmie o ile slyszalem na starszej wersji mozna bylo kiedys uslyszen SP2JQR'a.
Ja prez pol roku doprowadzilem do tego ze MY w wersji najnowszej UT0IS jako odbiornik chodzi znakomicie na wszystkich pasmach z 50MHz wlacznie.
Aby przekonac sie o powtarzalnosci mam uruchomionych 5 sztuk z roznymi filtrami i wszystkie chodza prawie identycznie.
Czesc nadawcza znajdujaca sie na PCB, daje sie uruchomic z marszu i mam podlaczajac antene 250mV/50 ohm.
Podsluchiwany sygnal jest bardzo przyzwoity.
Driver, PA i LPF leza praktycznie gotowe.... i kwestia czasu jest ( moze miesiac moze dwa) aby urzadzenie bylo gotowe do powielania.
Co do starszej wersji MY, dobrze trafiles o ile interesuje Cie wersja poprzednia,
MY CW/SSB SMD.
Z rozpedu zrobilem za dozo i na polce lezy PCB tej wersji, uzbrojona we wszystkie elementy SMD ( wersja ta tez byla przezemnie uruchamiana) i jedynym problemem moze byc dokonanie jednej ze zmian ktore sa konieczne ( podpiecie pod spodem opisywanego dodatkowego stabilizatora do 74HC4053. Pozostale ew. drobne zmiany sa do zrobienia z marszu ( podmiana kilku elementow).
Do tej wersji jest schemat, rysunki montazowe PCB.
Filtry kwarcowe na niej robimy wlutowujac kwarce do PCB.
Jesli Cie to interesuje i nie chcesz zamknac w szufladzie to nie ma problemu,
Ja przeciez sprzedawac tego nie bede HI!
Do tej wersji zmiany wykonane przez SP2JQR nie znajduja zastosoawnia bo rosjanie juz to poprawili :-).
pozdrawiam
Krzysztof SQ8Z
Reasumujac co mamy gotowe i sprawzone
PCB glowna, BPF 50ohm/ 10kom, wzmacniacz Nortona9dB, Filtry BPF50/50 ohm,
Filtry LPF, (Driver i PA wymagaja jeszcze potwierdzenia powtarzalnsci)
DDS do sterowania sprawdzony na AD9850, AD9851 , AD9951 we wszystkich trzech przypadkach soft od Sp3SWJ ver3.16 dla AD9951 ver.2.14 ( niedokonczona :-(.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
miniYES - przez admin - 16-06-2009, 18:29

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości