11-08-2011, 17:07
Do konstrukcji VFO - którego zwiastunoe ekrany pokazano - jak bym dodał (uwzględnił):
- główny impulsator musi mieć szybkie wejścia by obsłużyć impulsatory profi które mają nawet 250 impulsów na obrót
- dodał kilka impulsatorów (a nie tylko jeden) i każdy z przyciskiem na gałce
- wolne ADC użył do kilku potencjometrów które mogą "udawać" impulsatory.
- przewidział jeszcze jeden DDS na BFO
- oczywista- oczywistość - bootloader (ale to pisze tylko dla kronikarskiego obowiązku)
- w standardzie powinna byc optoizolacja portów COM do świata zewnętrznego ( czy 232 czy 485 czy FT223 )
- porty do CAT - eATU - ROTOR - ANT_SWITCH ( i Serwis FT232 )
- Zegar RTC - można użyć tego RTC co jest w procku - i dodać AKU li-ion co da 3,3V do podtrzymania.
- karta SD :-)
Jak mi się coś przypomni to dopiszę.
Mnie nie dziwi że prace rozpoczęto od wymyślenia interfejsu graficznego TRX - to wiąże się z pewnymi sprawami jak klawisze kontekstowe wokół LCD czy organizacja MENU.
Dzięki ekranowi dotykowemu można zminimalizować ilość klawiszy - ja bym jednak pozostał przy opcji:
- Klawisze kontekstowe wokół LCD (można je także zrobić na ADC i rezystorach )
- klawiatura 4x4 przyciski matrycowa lub podobna jak w DL4JAL na 4 liniach
można zrobić prawie całkowicie bez klawiszy sprzętowych... ale ja raczej bym pozostał przy Touch panelu jako uzupełnieniu klawiszy - a nie ich zastąppieniu.
Opcji jest naprawdę wiele - ale trzeba wybrać optimum.
Zgadzam się z jednym - od kolorowych LCD nie uciekniemy.....
- główny impulsator musi mieć szybkie wejścia by obsłużyć impulsatory profi które mają nawet 250 impulsów na obrót
- dodał kilka impulsatorów (a nie tylko jeden) i każdy z przyciskiem na gałce
- wolne ADC użył do kilku potencjometrów które mogą "udawać" impulsatory.
- przewidział jeszcze jeden DDS na BFO
- oczywista- oczywistość - bootloader (ale to pisze tylko dla kronikarskiego obowiązku)
- w standardzie powinna byc optoizolacja portów COM do świata zewnętrznego ( czy 232 czy 485 czy FT223 )
- porty do CAT - eATU - ROTOR - ANT_SWITCH ( i Serwis FT232 )
- Zegar RTC - można użyć tego RTC co jest w procku - i dodać AKU li-ion co da 3,3V do podtrzymania.
- karta SD :-)
Jak mi się coś przypomni to dopiszę.
Mnie nie dziwi że prace rozpoczęto od wymyślenia interfejsu graficznego TRX - to wiąże się z pewnymi sprawami jak klawisze kontekstowe wokół LCD czy organizacja MENU.
Dzięki ekranowi dotykowemu można zminimalizować ilość klawiszy - ja bym jednak pozostał przy opcji:
- Klawisze kontekstowe wokół LCD (można je także zrobić na ADC i rezystorach )
- klawiatura 4x4 przyciski matrycowa lub podobna jak w DL4JAL na 4 liniach
można zrobić prawie całkowicie bez klawiszy sprzętowych... ale ja raczej bym pozostał przy Touch panelu jako uzupełnieniu klawiszy - a nie ich zastąppieniu.
Opcji jest naprawdę wiele - ale trzeba wybrać optimum.
Zgadzam się z jednym - od kolorowych LCD nie uciekniemy.....