09-08-2011, 12:16
Witam wszystkich.
Mam pewną propozycję dotyczącą rezonatorów kwarcowych do filtrów, a może zamiast bawić się i kupować kilka tysięcy sztuk lepiej by było zamówić je w „OMIGU” (prośba do Admina, niech tego nie wycina – tak mi się rymnęło
), tak już słyszę falę krytyki, w stylu: ..ale se wymyślił…
Ja wychodzę z innego założenia, mianowicie korzystniej będzie kupić je właśnie w tej firmie ze względu na POWTARZALNOŚĆ PARAMETRÓW, więc nie trzeba będzie kupować większej ilości, poza tym wyselekcjonują kwarce na komplet filtrów i SSB i CW dla każdego, w tym momencie odpada niepotrzebna dłubanina z dobieraniem, selekcją, traceniem czasu na „pierdoły” (bo ktoś będzie musiał je przecież pomierzyć, a później powysyłać ), chyba lepiej jest skupić się na samej konstrukcji.
Co najważniejsze odpada problem co zrobić z pozostałymi kwarcami, kilkaset sztuk z tego co pozostanie, to będzie naprawdę duży problem.
Sądzę że jeżeli zbierze się odpowiednia ilość osób, to obniżą cenę do jakiegoś rozsądnego poziomu za komplet filtrów, na pewno można się z nimi w tej kwestii dogadać, a przynajmniej warto spróbować !
Podobnie można by zrobić z konstrukcją „HUSARA”, ale to już chyba inny wątek.
Moim zdaniem kupowanie kilku tysięcy sztuk z których większość pozostanie nie wykorzystana nie ma najmniejszego sensu, dydaktyczny owszem na pewno będzie, zwłaszcza przy pomiarach kwarców, ale z punktu widzenia ekonomicznego - sens jest żaden.
To taka moja skromna sugestia / propozycja, jak zwał tak zwał.
Pozdrawiam, Bogusław
Mam pewną propozycję dotyczącą rezonatorów kwarcowych do filtrów, a może zamiast bawić się i kupować kilka tysięcy sztuk lepiej by było zamówić je w „OMIGU” (prośba do Admina, niech tego nie wycina – tak mi się rymnęło
), tak już słyszę falę krytyki, w stylu: ..ale se wymyślił… Ja wychodzę z innego założenia, mianowicie korzystniej będzie kupić je właśnie w tej firmie ze względu na POWTARZALNOŚĆ PARAMETRÓW, więc nie trzeba będzie kupować większej ilości, poza tym wyselekcjonują kwarce na komplet filtrów i SSB i CW dla każdego, w tym momencie odpada niepotrzebna dłubanina z dobieraniem, selekcją, traceniem czasu na „pierdoły” (bo ktoś będzie musiał je przecież pomierzyć, a później powysyłać ), chyba lepiej jest skupić się na samej konstrukcji.
Co najważniejsze odpada problem co zrobić z pozostałymi kwarcami, kilkaset sztuk z tego co pozostanie, to będzie naprawdę duży problem.
Sądzę że jeżeli zbierze się odpowiednia ilość osób, to obniżą cenę do jakiegoś rozsądnego poziomu za komplet filtrów, na pewno można się z nimi w tej kwestii dogadać, a przynajmniej warto spróbować !
Podobnie można by zrobić z konstrukcją „HUSARA”, ale to już chyba inny wątek.
Moim zdaniem kupowanie kilku tysięcy sztuk z których większość pozostanie nie wykorzystana nie ma najmniejszego sensu, dydaktyczny owszem na pewno będzie, zwłaszcza przy pomiarach kwarców, ale z punktu widzenia ekonomicznego - sens jest żaden.
To taka moja skromna sugestia / propozycja, jak zwał tak zwał.
Pozdrawiam, Bogusław