Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Programowanie AS5040
Witam.

Przeprogramowanie pamięci nieulotnej w enkoderach AS50xx jest jednorazowe bo to pamięć typu OTP - programowanie jej polega na przepaleniu połączeń (stąd wymagane duże napięcie programujące 12V i dość duże natężenie prądu). I opcja ta jest przewidziana w celu dostosowania AS do danej aplikacji (produkcja hurtowa).

Ale...nie jest prawdą, że AS może być programowany tylko jeden raz. Można go przeprogramować wielokrotnie - tyle tylko, że po każdym resecie trzeba go na nowo 'zainicjować' z wymaganymi parametrami - po prostu działa jak pamięć RAM. I po resecie - można faktycznie zaprogramować go raz, a dokładniej w trybie prostszym. Drugi tryb umożliwia programowanie bez wykonywania resetu (odłączania zasilania) - jest specjalna sekwencja.

Ja testowałem tylko tryb prostszy - reset zasilania wykonałem na tranzystorze-kluczu PNP. Testowałem zmniejszenie liczby kroków na obrót. Ogólnie nie jest to przyjemny układ w programowaniu, i związane to jest prawdopodobnie z nie do końca jasną dokumentacją (na marzec 2010). Nie mniej udało się zmienić rozdzielczość...Wadą tego rozwiązania (bez programowania OTP) jest konieczność użycia jakiegoś uP przy układzie AS, ja stosowałem ATTiny2313)

SQ8NVF
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Programowanie AS5040 - przez SQ2EER - 29-07-2011, 21:08

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości