Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator NA01
Dziękuję za podpowiedź w sprawie Atmeli. Faktycznie, metodą "na obcy generator" udało mi się ożywić dwa z trzech zablokowanych mikrokontrolerów. W ten sposób mogłem pracować dalej nad modułem mocy.
Muszę przyznać, że ten temat sprawił mi, jak dotąd, najwięcej problemów. Ale choć mam jeszcze pewne kłopoty z wyświetlaczem to w zasadzie mogę powiedzieć, że miernik mocy już działa.
To co widać na zdjęciu to prawdopodobny, ostateczny kształt tej funkcji. Poziome linie pokazują granice pomiaru od wartości minimalnej do maksymalnej a szeroki słupek to aktualna wartośc mierzonej mocy. . Wartości graniczne zostają ustalone w procesie kalibracji wymagającym dołączenia do miernika znanej mocy. Do tego celu można będzie użyć sygnału z wewnętrznego generatora. W tym celu na wyjściu układ generuje częstotliwość 5MHZ a poziom mocy tego sygnału trzeba ustalić raz dla każdego miernika z osobna. Oczywiście, do kalibracji będzie można użyć również niezależnego źródła o znanej mocy w granicach od kilku do kilkuset mW. Na podstawie sygnału kalibrującego system sam wyliczy zakres pomiarowy. Najdokładniejsze pomiary znajdować się będą w zakresie +- 2 rzędy od mocy referencyjnej ale z pierwszych prób wynika, że i w szerszym zakresie można na pomiarze polegać.
W dolnej linii widać aktualna wartość mierzonej mocy wyrażonej w mW lub W oraz moc dBm czyli moc w stosunku do 1mW.
L.J.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Analizator NA01 - przez SP6FRE - 09-05-2010, 20:35

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości