25-07-2011, 22:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-07-2011, 10:26 przez maciej_333.)
Generator śledzący to jak rozumiem układ w którym heterodyna pierwszej przemiany jest dołączona do dodatkowego mieszacza. Na jego wejście dołączony jest również generator o stałej częstotliwości, równej częstotliwości pierwszej pośredniej. Na wyjściu tego mieszacza powstają w dużym uproszczeniu sygnały o częstotliwościach będących sumą i różnicą częstotliwości sygnałów wejściowych.
Zatem I p.cz. to u mnie 38,9MHz. Załóżmy, że heterodyna głowicy TV (pierwsza przemiana) przestraja się w zakresie od 100MHz do 130MHz. Na wyjściu mieszacza będziemy mieć dwa sygnały o częstotliwościach z zakresu:
138,9MHz - 168,9MHz
61,1MHz - 91,1MHz
Właśnie w zakresie częstotliwości 61,1MHz - 91,1MHz analizuje widmo mój analizator w tej sytuacji. Jednak ten zakres 138,9MHz - 168,9MHz to częstotliwości lustrzane. Można jak widać zbadać ch-k częstotliwościową jakiegoś np. filtru. Jednak co jeżeli badane urządzenie akurat wzmocni silnie częstotliwości lustrzane ? Wtedy otrzymana ch-k będzie w złym miejscu na osi częstotliwościowej.
Jakiś w miarę prosty pomysł na pomiar amplitudy w tym układzie ?
Zatem I p.cz. to u mnie 38,9MHz. Załóżmy, że heterodyna głowicy TV (pierwsza przemiana) przestraja się w zakresie od 100MHz do 130MHz. Na wyjściu mieszacza będziemy mieć dwa sygnały o częstotliwościach z zakresu:
138,9MHz - 168,9MHz
61,1MHz - 91,1MHz
Właśnie w zakresie częstotliwości 61,1MHz - 91,1MHz analizuje widmo mój analizator w tej sytuacji. Jednak ten zakres 138,9MHz - 168,9MHz to częstotliwości lustrzane. Można jak widać zbadać ch-k częstotliwościową jakiegoś np. filtru. Jednak co jeżeli badane urządzenie akurat wzmocni silnie częstotliwości lustrzane ? Wtedy otrzymana ch-k będzie w złym miejscu na osi częstotliwościowej.
Jakiś w miarę prosty pomysł na pomiar amplitudy w tym układzie ?