Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
miniYES
Czesc Rafal...
Caly czas teoria...
Rafał siadz ze mna czy z Krzysztofem przy KAZDYM TRX-ie a pokaze ci
ze zadne szumy fazowe nie przekladaja sie na operatywnosc w normalnej
pracy. Panowie...nie popadajmy w czysto matematyczne obliczenia...
Rafał...z całym szacunkiem dla Twojej tworczosci ale nie przeklada sie to
na prace na pasmachSad(((.I wszelkie wywody odnosnie ptaszow ew. szumow..moze sa ale sprawdziles to w pracy na pasmach???.
Przemielilem wszystko i hmmmm...wszystko sie zgadza odnosnie
wszelkiego rodzaju pomiarow lecz zapodaj w pracy in real na nawet slabym radiu z AD9850.
Ucho!!! gra roleSmile)) masz wykres ??? do - 30db???? .Jezeli osiągniesz -20db(nadsluch) z pomiarow to jestes gosc.Ja mam -24db.
W kazdym radiu sa ptaszki i nie klocmy sie czy one sa czy ich niema , kwestia jest taka aby ucho "zniwelowalo" je .Samo ucho dziala jak ARW.
Zapraszam do Deblina na pomiary WSOSP(175zl)... KNC 3500m+5000m+Audiometr.

(08-07-2011, 21:52)sq4avs napisał(a): Krzysztofie załączam pliik rzeczywistego pomiaru generatora dds 10 bit o dużym stosunku zegara do f wyjściowej taktowanie 1,2 GHz czyli znacznie lepiej niż ad9850(1). Spójrz o ile śmieci są mniejsze względem nośnej tylko 60 dB a w pewnych wypadkach jest jeszcze gorzej i na zakres w jakim badam to zaledwie 48kHz. Te ptaszki są znacznie silniejsze niż s1 tylko trzeba umieć je "wywołać" a okaże się że jest ich cała masa co zreszto wynika nawet z not katalogowych Analoga. Te ptaszki usłyszymy w radiu ale przy pewnej kombinacji sygnałów wejściowych które są w danej chwili odbierane czyli niezawsze -zjawisko to nosi nazwę odwróconej przemiany. Co do dds-a AD9951 to o ile wiem tylko jeden model radia fabrycznego je ma i to z niższej klasy, co zatem najlepszy jest układ kombinowany dds -pll z pętlą pll jako filtr sygnału dds-a lub klasyczne dobre vfo ew z układem korekcji dryftu termicznego.
QRV 160m-3cm
KF :HexBeam 40/10m+Monoband Fuchs 78.6m-> 1.8/3.5MHz ,eATU+Delta LA2Y 40m/15m +MiniYes v.UT0IS/SP8RHP, V-Beam 2x190m 80/40m .
UKF: 4x15 el RA3AQ +4x23el RA3AQ+50el RA3AQ + 1.4m/90cm parabola
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
miniYES - przez admin - 16-06-2009, 18:29

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości