Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
miniYES
Witam Was,

Właśnie mam u siebie na biurku do testów na kilka dni MiniYES'a wersja 1 zbudowana i zmodyfikowna przez Henryka SP2JQR. Działa świetnie, porównuję to do obok stojącego IC-718 i FT-857d i jestem pod wrażeniem. Jedyny mankament to zastosowanie DDS'a wg. DL4JAL (wersja 'z 97 roku na AD9850/51 zmodyfikowna w SP3, tzw. polski kit), nie chodzi o sygnał bo to wiadomo, ale o funkcjonalność, sporo w niej niedobówek.

W związku z tym, że kiedyś bardzo interesowałem się projektem MiniYES'a nawet zrobiłem do tego płytki PCB (przy okazji zachęcany przez Henryka SP2JQR do budowy tego radia), ale projekt dość szybko porzuciłem od naporu modyfikacji i niekończących się zmian w projekcie.
Teraz postanowiłem powrócić do tego projektu bo napradę warto, z tego co widzę na www.cqham.ru są już trzy wersje MiniYES'a, czyli temat ciągle się rozwija (MiniYes SSB, MiniYes-2 SSB+CW, MiniYES UT0IS wersja SMD). Trafiłem również tutaj fajny i konkretny wątek, mam nadzieję, że daleko zajdzie i będzie miał wielu aktywnych udziałowców?
Pytanie do kolegów, którzy zbudowali już MiniYES'y, którą wersję polecacie iść ? Są też dostępne kity MiniYES'a 2 w firmie AVERS oraz http://www.hamshop.ru/product/miniyes-nabor/ to chyba trochę inna wersja lub przygotowana przez inną firmę (domniewam patrząc na obudowę filtrów).

73 de Roman SQ2RH

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
miniYES - przez admin - 16-06-2009, 18:29

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości