Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Detektor dzisiaj
Robię to w ten sposób, że naciskam palcami z lewej i prawej strony jeżli magnes nie utrzymie membrany a membrana się nie wygina to magnes słaby. Na obrazku pozycja ustawienia membrany względem magnesu.

[Obrazek: DSC00091.jpg]

Pozatym ważna podkłada pod membraną regulująca odegłość od magnesów, zdaża się też żę membrana jest wygięta i dotyka magnesów i słuchawki cicho "grają". Podkładkę wycinam z papieru pierścień o zew. średnicy membrany a wewnetrzy taki jak wew. średnica obudowy słuchawki, zaczynam od jednej z papieru ksero.
Cytat:Posiadane przeze mnie słuchawki przypominają raczej przedwojenne modele - duże, bakelitowe obudowy.

Na takich powinno być dobrze. no i antena powinna być jak najdalej od żelbetonowych murów i jak najwyżej. Moja antena jest rozwieszona pomiędzy dwoma masztami o wys. 6m, niedawno miałem jeden maszt położony na dachu ten przy zejściu kabelka do domu to sygnał na 225 kHz był o połowę niższy. Uziom do mam kaloryfera a do rur wodociągowych było to samo.
Niby każda rzecz którą poprawisz niewiele daje, a "ziarnko do ziarka a zbierze się miarka".
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Detektor dzisiaj - przez SQ9RZI - 01-05-2011, 17:41

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości