Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
miniYES
Witam, wywolany do tablicy odpowiem, nie chce byc Mojzeszem :-), byc moze naiwnie licze na to ze moze znajdzie sie ktos kto pomoze powalczyc.
Co do skonczonosci ukladu UT0IS :-) nie zgodze sie do konca.
UT0IS zrobil kawal dobrej roboty, naprawde uzywilizowal caly uklad w znacznym stopniu. Trudno jest nazwac konstrukcje zamknieta jesli do dzis wiekszosc budujacych ten uklad walczy z wiatrakami, a dyskusja przez ostatnie dni na CQ HAM dotyczy zrownowazenia mieszacza H :-).
Ciekaw jestem ile MY 2010 jest w polsce zrobionych i czynnych, i nie do konca rozumiem jakim cudem kolegom ze wschodu udalo sie:
1. uzyskac 18dB podbicia na obwodach :-)
2. rowne obwody BPF od 1.8 do 28 MHz
sam szukalem w sieci przez pol roku wszystkiego co MY zwiazane, i tak naprawde CQ HAM okazalo sie kompendium ( choc nie do konca) wiedzy.
Konkretne materialy w jezyku polskim skonczyly sie na opracowaniu SP2JQR szkoda ze to do starszej wersji.
MY jest na tyle wdzieczna mimo wszystko konstrukcja ze nawet jak uruchomi sie na "pol gwizdka" to i tak sprawia wrazenie przyzwoitego radia :-).
Znajdujac pewne niedorobki , postanowilem przejrzec caly uklad , stopien po stopniu, a docelowo co najwyzej przeprowadzic pewne zabiegi kosmetyczne, wstawic drugi filtr ( CW), dodac BFO do drugiej wstegi, byc moze zmienic wzmacniacz m.cz ( chyba ze obecny bedzie chodzil ladniej).
Marzy mi sie opisanie calosci krok po kroku w taki sposob aby kazdy, aby tylko cierpliwy "skladacz" mogl sobie to wykonac we wlasnym zakresie.
Wiele nasluchalem sie o "tragicznych paramatrach" DDS'a na AD9850 , obecnie plyty MY steruje z takich wlasnie DDS'ow , slynne ptaki i szumy hmm, az strach pomyslec jak to zadziala z ukladem na AD9951 :-).
Sorry za chaotyczna w sumie wypowiedz, dodam na zakonczenie ze bardziej niz na sprzedawaniu trafek na allegro zalezy mi na tym aby takie trafko mogl wykonac sobie kazdy sam, to samo dotyczy filtrow kwarcowych, a niedostatki w sprzecie pomiarowym 90% chetnych zalatwi sobie u kolegow czy w klubie.
Tak ze Mojrzesz nam nie grozi, raczej grupa drobnych szalencow o ile sie tacy znajda HI.
Pozdrawiam
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
miniYES - przez admin - 16-06-2009, 18:29

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości