Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
miniYES
Witaj, z tym in real.... wozilem kiedys cos dla Ciebie nie pamietam czy jakies PCB czy DDS ale skontaktowac sie ZToba telefonicznie to graniczy z cudem HI ( w koncu wyslalem poczta).
Co do wymiany doswiadczen, mialbym pytanko, czy uruchamiales MY na wszystkich pasmach? A jesli tak czy nie miales problemu z uyskaniem rownego podbicia na BPF w calym zakresie 1.8 - 30 MHz?
Ja u siebie w trzech egzemplarzach jesli doprowadzilem do +12 dB na 1.8 - 18 MHz to na 18 - 30 MHz kolejno + 9 , +7, +5 dB :-).
Przez miesiac walczylem z materialami ferrytowymi w TR1 - TR3 i........
dziwne zjawisko ( choc teoretycznie wszystko sie zgadza).
Obecnie mam w calym zakresie +12-+13dB , a nawet na 50 MHz +4dB.
Obecnie roznice wynikajace ze stosowania roznego materialu od 61...43...77 sa nieznaczne ( u 125, u850, u2000) , przyczyna lezy zupelnie gdzie indziej. Otoz 74HC4053 czy bedzie to kostka PHILIPSA czy TI wraz ze wsrostem czestotliwosci taktowania kluczami pobiera coraz wiecej pradu. Wynikiem tego jest ze i napiecie z diody zenera 10V spada na gorze do 8V, a napiecie ktore ma wynosic polowe zasilania z dzielnika 1kom/1kom szaleje .....wynik - na gornych pasmach nie daje sie uzyskac wlasciwego przelozenia z 50 ohm / 10 kom.
Po wywaleniu diody i zastosowaniu stabilizatora 10V ( i to tego dozego 1A), oraz zbudowania dzielnika z resytorow 150/150 ohm ( na kanapke rownolegle 300ohm 1206- z wiadomych wzgledow i tak cieple HI), obwody stroja sie na zylete!!!
Foto PCB z filtrami AVERSA ma trafa na materiale 61 ( u125) , PCB z filtrami mojej roboty ma material 43 ( u850) , plyty chodza identycznie!!!
:-) ot "podwodnyje kamni".
Pozwole sobie jeszcze zadac inne pytanko, uklad dopasowania do filtrow w wersji MY CW SMD i w obecnej UT0IS praktycznie sie nie zmienil ( poza wejsciem na drugio filtr). Filtry w poprzedniej wersji mialy imp. we/wy 270-300ohm, pierwsza dostawa filtrow od AVERSA miala 800/800 ohm!!!, ostatnia dostawa 680 ohm pierwszy filtr, 360 ohm drugi filtr!!! Ja robie filtry wg opracowania z poprzedniej wersji i wyraznie skasowanie odczepu w L5 i powrot do wrtosci C z MY-CW lepeij sie pasuje. Dlatego tez po sprawdzeniu jak zachowa sie TCA gdy dam mu zamiast 9V -> 12V , zamierzam zabrac sie do ukladu dopasowania do obu filtrow.
Do obecnie testowanych trzech plyt MY zrobilem wzmacniacze NORTONA + 12dB i na wejsciu probowalem dac dodatkowe filtry 50/50 ohm ( tez na szpricach hi) efekt...... mozesz sie domyslac jaki :-).
Czesc nadawcza jest o.k. , ale dopoki nie zamkne sprawy z PCB glowna do konca nie uruchamiam DRV i PA.
Coz walcze dalej.... zalezy mi na tym aby uzyskac maksymalnie dobre rezultaty , nie chce robic tego "do szuflady" i udawac fachowca, chcialbym aby polskie grupy dyskusyjne mogly byc choc w czesci tak rzetelne ,otwarte i przedewszystkim konkretne jak CQ HAM ( domyslam sie ze wiesz o czym pisze).
Mam "wzorek" PCB do filtrow ktore wykonac moze praktycznie kazdy , jesli bedzie zainteresowanie chetnie to zamiesze wraz ze skromnym opisem jak to zrobic HI!!! Oczywiscie mowie o filtrach ktore mieszcza sie na PCb MY 2010 :-).
Pozdrawiam
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
miniYES - przez admin - 16-06-2009, 18:29

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości