A ja mam pytanie z nieco innej dziedziny - a mianowicie: jak powinno wyglądać połączenie BFO z GFN na Taurusie 20m? Sposób podany przez kolegę SP3RAF (fragment przeróbki w załączniku) nie chce mi działać. Po podłączeniu nogi 2 układu MC3362 scalak zaczyna wariować jakby się wzbudzał (brak reakcji na strojenie, BFO i reszty, VFO pływa bardzo mocno, szum z trzaskami w głośniku). Po odpięciu nogi 2 wszystko wraca do normy - odbiornik działa poprawnie. Noga 2 z wejściem "wzmacniacza" GFN połączona oczywiście w ekranie, najkrótszym odcinkiem jak się dało, także zbędnego zapasu nie ma. Modyfikacja generatora jest na płytce w miejscu oryginalnych elementów, nie robiłem tego na pająku.
W każdym razie - czy ta koncepcja układu jest dobra, czy coś można zmienić? Kwestia doboru elementów, czy całkiem coś innego?
No i problem chyba się rozwiązał - pomogło odłączenie ekranu z jednej strony przewodu łączącego nogę 2 MC3362 i wejście wzmacniacza GFN. Co dalej, to się pewnie okaże przy strojeniu nadajnika...
W każdym razie spytam jeszcze, czy taki wzmacniacz zamiast generatora będzie się sprawował przy 20m? Oryginalne wartości elementów w poprawce kolegi SP3RAF chyba były dla BFO z 80m. Coś zmienić, zanim zacznę stroić TX?
W każdym razie - czy ta koncepcja układu jest dobra, czy coś można zmienić? Kwestia doboru elementów, czy całkiem coś innego?
No i problem chyba się rozwiązał - pomogło odłączenie ekranu z jednej strony przewodu łączącego nogę 2 MC3362 i wejście wzmacniacza GFN. Co dalej, to się pewnie okaże przy strojeniu nadajnika...
W każdym razie spytam jeszcze, czy taki wzmacniacz zamiast generatora będzie się sprawował przy 20m? Oryginalne wartości elementów w poprawce kolegi SP3RAF chyba były dla BFO z 80m. Coś zmienić, zanim zacznę stroić TX?