To forum używa plików cookies
To forum wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji o Twoim logowaniu, jeśli jesteś zarejestrowany, oraz informacji o Twojej ostatniej wizycie, jeśli nie jesteś zalogowany. Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe zapisywane na Twoim komputerze; cookies ustawiane przez to forum mogą być używane wyłącznie na tej stronie i nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa. Cookies na tym forum śledzą również, które tematy zostały przez Ciebie przeczytane oraz kiedy miało to miejsce. Prosimy o potwierdzenie, czy akceptujesz, czy odrzucasz zapisywanie tych plików cookies.

Niezależnie od wyboru w Twojej przeglądarce zostanie zapisany plik cookie, aby zapobiec ponownemu zadawaniu tego pytania. W każdej chwili będziesz mógł zmienić ustawienia cookies, korzystając z linku w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lampowy wzmacniacz QRP!
@ SP6FYS Masz rację tylko podstawka lampy jednej i drugiej są kompatybilne. Wystarczy skopiować układ i dopasować mniejszą lampę. Kolega zrobi jak zechce. Ale ja myślałem raczej o zastosowaniu pentody EL84 lub EL86. Dwadzieścia Watów z tego można wyciągnąć tylko trzeba wszystko przeliczyć bo mam wątpliwości co do minusa. O ile napięcie anodowe maksymalne wynosi 300V według katalogu to siatkowe drugie powinno być moim zdaniem około 70 do 100V nie więcej ze względu na liniowość lamy. Maksymalne anodowe to też jest za dużo. 250 V już powinno być ok. Sprawa do dopracowania.  Jest jeszcze QQE 04/12 z FM 302. To jest również liniowa tetroda. Czyli do wyboru do koloru. O ile na FM  potrafiła wyemitować średnio 10 - 12 Wat to na SSB 20 to średnia obliczeniowa, czyli jak zaordynujesz jej 10 Wat to będzie miała odpowiedni zapas mocy. Tak że Kolego autorze, - katalog w rękę  plus kartka i ołówek no i do dzieła!

Wiadomości w tym wątku
Lampowy wzmacniacz QRP! - przez SP3HUO - 20-09-2026, 15:53
RE: Lampowy wzmacniacz QRP! - przez SP3SUZ - 06-10-2026, 18:52
RE: Lampowy wzmacniacz QRP! - przez SP9FYS - 06-10-2026, 21:48
RE: Lampowy wzmacniacz QRP! - przez SP3SUZ - 07-10-2026, 16:56
RE: Lampowy wzmacniacz QRP! - przez SP3HUO - 08-10-2026, 17:12

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości