To forum używa plików cookies
To forum wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji o Twoim logowaniu, jeśli jesteś zarejestrowany, oraz informacji o Twojej ostatniej wizycie, jeśli nie jesteś zalogowany. Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe zapisywane na Twoim komputerze; cookies ustawiane przez to forum mogą być używane wyłącznie na tej stronie i nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa. Cookies na tym forum śledzą również, które tematy zostały przez Ciebie przeczytane oraz kiedy miało to miejsce. Prosimy o potwierdzenie, czy akceptujesz, czy odrzucasz zapisywanie tych plików cookies.

Niezależnie od wyboru w Twojej przeglądarce zostanie zapisany plik cookie, aby zapobiec ponownemu zadawaniu tego pytania. W każdej chwili będziesz mógł zmienić ustawienia cookies, korzystając z linku w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
WALET – czyli jak buduję sobie transceiver SDR
Zbyszku, gratuluję tempa montażu urządzenia.
Proszę pamiętaj o właściwym wlutowaniu pinów łącznika na drugiej płytce i kolejnych oraz o prawidłowym sposobie montażu kondensatora C31 co zapobiega ewentualnemu wzbudzaniu się wzmacniacza.

[Obrazek: https://lx-net.pl/walet/image/noisy.jpg]

Polecam zapoznanie się z opisami płytek w aplikacji Kickad dla wersji 1.1
Dodatkowo, w folderach h0 i h1 znajdują się aktualne schematy i opisy montażowe tej wersji a dodatkowo zamieściłem tam rysunki wersji uproszczonej zawierającej minimalną ilość elementów zapewniających działanie układu.
Z działająca płytką h0 można przeprowadzić testy formowania sygnału jakie opisałem w postach #43 i #44.

płytka h0
płytka ha

Przy tej okazji informuję, że konstrukcja Waleta znalazła uznanie na konkursie PUK i otrzymała nagrodę. A ponieważ konstrukcja ta nie jest jakimś wiekopomnym odkryciem to zakładam, że komisja uznała za bardziej wartościowy sposób w jaki prezentuję i wyjaśniam moją pracę niż jej wartość techniczną.

Ostatni tydzień trwałem jeszcze w szoku po nagrodzie w konkursie PUK ale mówiąc poważnie podjąłem próbę pomiaru odbieranego sygnału w domenie cyfrowej zamiast układów analogowych.
Niestety, wielokrotne próby zastosowania biblioteki VolumeMeter z Arduino Audio Tools nie przyniosły rezultatu więc w końcu zdecydowałem się na kontakt z autorem (Phil Saltzman).
Tu również początkowo nie udało się nam rozwiązać problemu ale na końcu okazało się, że winna była moja niekompetencja jako programisty ale przede wszystkim używałem starszej wersji ArduinoAudio Tools i o tym napiszę z detalami jutro.

lj.

GitHub

Wiadomości w tym wątku
RE: WALET – czyli jak buduję sobie transceiver SDR - przez SP6FRE - 21-09-2026, 21:13

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości