Posiadam kilka urządzeń firmy Drake. Musiałem naprawić usterkę w Drake TR-4CW/RIT. Przy okazji naprawy zauważyłem, że w trakcie odbioru silniejszych sygnałów CW, pojawia się na nich brum. Tło było natomiast "czyste". Fakt ten zaobserwowałem dopiero przy słuchaniu na stosunkowo czułych słuchawkach SN50. Po podłączeniu w okolice siatki G1 (lampa V17) zewnętrznego wzmacniacza na LM1875 nie było tego efektu. Sygnał brzmiał jak "dzwon". Nie potwierdzam wpływu kabli na zjawisko brumu. Odłączałem kable do głośnika i dalej było to zjawisko. Natomiast okablowanie od detektora do wejścia wzmacniacza audio jest prawidłowo zrobione przy pomocy kabli ekranowanych. Wymieniłem kondensatory elektrolityczne (kondensator czterosekcyjny i 2 single) i nie było żadnej poprawy. Wzorem starszego urządzenia TR-4 podłaczyłem siatkę G2 lampy wzmacniacza m.cz. do napięcia +150V . Trochę ten efekt zmalał, ale dalej wkurzał. Zupełnie zlikwidowałem brum po dodatkowym, podłączeniu kondensatora elektrolitycznego (ok. 22uF) od masy do siatki G2. Wzmacniacz LM1875, odpowiednio wpięty w cały układ zamiast lampy V17, również potwierdził prawidłowość fabrycznego okablowania (podłączone było wszystko prócz samej lampy). Nie potwierdzam także zauważalnych efektów wymiany tranzystora we wzmacniaczu m.cz. i słabych parametrów szumowych wzmacniacza m.cz. Szum, do którego można byłoby mieć zastrzeżenia generują wcześniejsze stopnie, ale jest on do przyjęcia. Jedyna modyfikacja, która przyniosła u mnie dobry efekt (prócz tej dotyczącej likwidacji brumu), było wpięcie kondensatora 0,1uF pomiędzy suwak pot. mcz i masę. Zlikwidowało to niepotrzebny szum o wysokiej częstotliwości. Dużo słuchałem i ta ostatnia modyfikacja, nie ma dla mnie żadnych wad. Dobierałem ten kondensator i wahałem się pomiędzy 68 nF a 100 nF, ostatecznie wybrałem ten ostatni.
|
Modyfikacja Drake'TR4CW
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Wiadomości w tym wątku |
|
Modyfikacja Drake'TR4CW - przez SP3SUZ - 01-01-2014, 19:38
RE: Modyfikacja Drake'TR4CW - przez SP3SUZ - 18-04-2026, 14:08
RE: Modyfikacja Drake'TR4CW - przez SP1NQR - 27-08-2026, 10:46
RE: Modyfikacja Drake'TR4CW - przez SP3SUZ - 27-08-2026, 23:26