To forum używa plików cookies
To forum wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji o Twoim logowaniu, jeśli jesteś zarejestrowany, oraz informacji o Twojej ostatniej wizycie, jeśli nie jesteś zalogowany. Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe zapisywane na Twoim komputerze; cookies ustawiane przez to forum mogą być używane wyłącznie na tej stronie i nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa. Cookies na tym forum śledzą również, które tematy zostały przez Ciebie przeczytane oraz kiedy miało to miejsce. Prosimy o potwierdzenie, czy akceptujesz, czy odrzucasz zapisywanie tych plików cookies.

Niezależnie od wyboru w Twojej przeglądarce zostanie zapisany plik cookie, aby zapobiec ponownemu zadawaniu tego pytania. W każdej chwili będziesz mógł zmienić ustawienia cookies, korzystając z linku w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zasilacz QJ-1830SC
Problem z włączeniem trx-a.
Po kilku miesiącach bezproblemowej współpracy zasilacza z trx-em zaczęły pojawiać się problemy przy włączaniu trx-a. Po uruchomieniu zasilacza a następnie naciśnięciu przycisku włączającego trx następowały jego wstępne procedury rozruchowe po czym aktywował się CROWBAR i powodował zanik napięcia zasilającego (13,8V). Początkowo takie sytuacje zdarzały się sporadycznie ale problem narastał i w końcowej fazie nie było już możliwe włączenie trx-a (zawsze przy próbie jego włączenia aktywował się CROWBAR).
Uruchomienie trx-a po takim zdarzeniu (po zadziałaniu CROWBARu) możliwe było po wyłączeniu zasilacza, odczekaniu chwili i ponownym jego włączeniu (ponieważ trx "pamięta", że wyłączenie nastąpiło z powodu zaniku napięcia, nie trzeba naciskać przycisku "ON/OFF" w trx). Ten proces zawsze przebiegał poprawnie, trx wznawiał pracę, można było nadawać i odbierać. Zasilacz cały czas w trakcie odbioru i nadawania pobierał taki sam prąd jak przed wystąpieniem nieprawidłowości.
Trudno mi jednoznacznie stwierdzić co takiego zmieniło się w układzie zasilacz-trx, że po paru miesiącach zaczęło występować i narastać opisane powyżej zjawisko. Sprawdziłem i wymieniłem "podejrzane" elementy w zasilaczu, łącznie z układem LM324, nie pomogło. Po podłączeniu na wyjście zasilacza oscyloskopu okazało się, że po włączeniu trx-a następuje zafalowanie napięcia a następnie przekracza ono próg zadziałania CROWBARu. Zdjęcie monitora oscyloskopu obrazujące to zjawisko na zdjęciu poniżej.

Ponieważ po wprowadzeniu pierwszych modyfikacji zasilacza (opisanych w poprzednich postach) wszystko działało nie mam tego typu pomiarów z tamtego okresu.
Przeprowadziłem próby przy użyciu innego zasilacza (bez CROWBARu), trx włączał się bez żadnych problemów i działał poprawnie.
Mam swoje domysły dotyczące opisanego powyżej zjawiska, ale ponieważ nie są poparte żadnymi pomiarami, pozostawię je dla siebie Smile. Pewne jest jednak to, że podczas „drugiego” włączenia za narastanie napięcia odpowiedzialny był „powolny” klucz tranzystorowy w zasilaczu (napięcie narastało powoli).
A może ktoś ma pomysł na wytłumaczenie tego zjawiska??…, czekam na podpowiedzi Smile!
Opisany powyżej problem rozwiązała wymiana kondensatora 1 nF w pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego w jednym ze wzmacniaczy operacyjnych układu LM324 odpowiedzialnym za regulację napięcia.

Nowa wartość wymienionego kondensatora: 0,1 uF. Po zastosowanych zmianach zafalowanie napięcia w trakcie włączenia trx-a nieznacznie wzrosło, lecz napięcie wyjściowe zasilacza nigdy nie przekracza progu zadziałania układu CROWBAR. Usunąłem przy okazji kondensator 0,1 uF blokujący wejście odwracające tego wzmacniacza do masy, ponieważ jego obecność dodatkowo zwiększała początkowe zafalowania napięcia wyjściowego zasilacza po włączeniu trx-a. Kondensator ten nie jest narysowany na schemacie zasilacza, dolutowany był od strony druku.
Zwiększenie pojemności kondensatora w pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego z 1nF na 0,1 uF wydawało mi się dosyć duże. Ale tylko taka wartość zapewnia start trx-a bez aktywacji CROWBAR i przy okazji zmniejszył się czas regulacji napięcia.
cdn.

Wiadomości w tym wątku
Zasilacz QJ-1830SC - przez SP9LAP - 10-01-2024, 21:01
RE: Zasilacz QJ-1830SC - przez sp5npw - 09-01-2026, 17:34
RE: Zasilacz QJ-1830SC - przez SP5CII - 09-01-2026, 18:42
RE: Zasilacz QJ-1830SC - przez sp5npw - 09-01-2026, 22:09
RE: Zasilacz QJ-1830SC - przez SP9LAP - 23-08-2026, 19:53

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości