To forum używa plików cookies
To forum wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji o Twoim logowaniu, jeśli jesteś zarejestrowany, oraz informacji o Twojej ostatniej wizycie, jeśli nie jesteś zalogowany. Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe zapisywane na Twoim komputerze; cookies ustawiane przez to forum mogą być używane wyłącznie na tej stronie i nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa. Cookies na tym forum śledzą również, które tematy zostały przez Ciebie przeczytane oraz kiedy miało to miejsce. Prosimy o potwierdzenie, czy akceptujesz, czy odrzucasz zapisywanie tych plików cookies.

Niezależnie od wyboru w Twojej przeglądarce zostanie zapisany plik cookie, aby zapobiec ponownemu zadawaniu tego pytania. W każdej chwili będziesz mógł zmienić ustawienia cookies, korzystając z linku w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
WALET – czyli jak buduję sobie transceiver SDR
Miałem zamiar opublikować te ustawienia wcześniej ale wyleciało mi z pamięci :-(  Mam nadzieję, że o to chodzi.

[Obrazek: https://lx-net.pl/walet/image/esp32a1s_arduino.jpg]
Ja pracuję na linux-ie (fedora) więc prawdopodobnie ścieżki do podfolderów są inaczej definiowane pod kontrolą Windows.
Faktycznie, ESP32A1S występuje lub występowało wcześniej w wersji z kodekiem AC ale o ile wiem obecnie są wyłącznie te z kodekiem es8388. Pliki tej biblioteki są u mnie w głównym katalogu projektu i można je ściągnąć z Github-a.

Jeśli chodzi o błąd biblioteki fft to po pierwsze sprawdź czy masz ją w ścieżce raportowanej przez kompilator ("AudioTools/AudioLibs/AudioRealFFT.h"). Jak to nie pomoże to proponuję zakomentować linię 43
//#include "AudioTools/AudioLibs/AudioRealFFT.h"
oraz wszystkie linie w zakresie 731-749 a więc dotyczące tej biblioteki. Jak pisałem, na razie, ta funkcjonalność nie działa więc można to pominąć do czasu aż wyjaśni się miejsce instalacji tej biblioteki. Nie pamiętam już jak instalowałem tą część Audio tools, być może instalowałem to dodatkowo wprost z folderu tej biblioteki.

Co do TwoWire* to na razie nie mam pomysłu ale to dość  wrażliwe miejsce i musi działać zarówno aby sterować kodek jak i peryferia I2C. W jakiej linii pojawia się ten błąd u Ciebie?
Boję się, że może to być również właściwość środowiska instalacji Arduino o ile jest inna niż linux. Oczywiście postaram się to wyjaśnić w miarę umiejętności ale mam nadzieje, że nie uważacie mnie za guru od C++ bo sam przebijałem się podczas pracy nad tym kodem z podobnymi problemami niejednokrotnie gdy tymczasem okazywało się, że to dla zawodowego programisty oczywista oczywistość :-(

lj

Github

Wiadomości w tym wątku
RE: WALET – czyli jak buduję sobie transceiver SDR - przez SP6FRE - 04-08-2026, 18:48

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: SP6IYT, 2 gości