To forum używa plików cookies
To forum wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji o Twoim logowaniu, jeśli jesteś zarejestrowany, oraz informacji o Twojej ostatniej wizycie, jeśli nie jesteś zalogowany. Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe zapisywane na Twoim komputerze; cookies ustawiane przez to forum mogą być używane wyłącznie na tej stronie i nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa. Cookies na tym forum śledzą również, które tematy zostały przez Ciebie przeczytane oraz kiedy miało to miejsce. Prosimy o potwierdzenie, czy akceptujesz, czy odrzucasz zapisywanie tych plików cookies.

Niezależnie od wyboru w Twojej przeglądarce zostanie zapisany plik cookie, aby zapobiec ponownemu zadawaniu tego pytania. W każdej chwili będziesz mógł zmienić ustawienia cookies, korzystając z linku w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
WALET – czyli jak buduję sobie transceiver SDR
Zgodnie z prośbą pobrałem repozytorium i sprawdziłem, że wszystkie pliki projektu otwierają się bez problemu z ostrzeżeniem, że są zapisane w starszej wersji i przy próbie zapisu mogą być zapisane w nowszej wersji. Moja wersja KiCada to 9.0.2+. To wersja stabilna z gałęzi Debiana 13. Nb, troszkę niezręcznie mi o tym pisać ale widzę, że wszędzie posługujesz się nazwą "KicCad" co może być źle odbierane przez niektórych. Mnie to nie przeszkadza.
Niestety, na przestrzenie kilkunastu lat odkąd śledzę rozwój projektu KiCad zmiany objęły praktycznie wszystkie aspekty środowiska co wiązało się z problemami dla tych co na bieżąco nie aktualizowali go do obowiązującej wersji. Ale jest na to sposób. Zarówno dla SCH jaki i PCB można zapisać używane (i ew. zmodyfikowane) elementy biblioteczne w osobnej bibliotece i dołączyć je do projektu. Nie jestem pewien czy zostanie ona (nowa biblioteka) włączona automatycznie jako pierwsza do projektu ale tą drogą można raz na zawsze ustalić które komponenty mają być brane pod uwagę w pierwszej kolejności.
I jeszcze jedna uwaga: ten projekt aż prosi się o strukturę hierarchiczną z arkuszem zawierającym poszczególne komponenty. wtedy projekt traktowany jest jako jeden, z jedną wspólna listą BOM, z wszelkimi z tego wynikającymi zależnościami. Można też zapisać go jako archiwum co daje gwarancję przenośności. 
Weź proszę to pod uwagę.
Praktykujący teoretyk

Wiadomości w tym wątku
RE: WALET – czyli jak buduję sobie transceiver SDR - przez SP9FKP - 04-08-2026, 11:43

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: SP6IYT, 2 gości