Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAS - urządzenia Minimal Art Session
Witam nan Forum. Jeśli chodzi o cewki lub transformatory, to liczy się je jako 1 element(jako cewkę albo transf.)
Od wielu lat zajmuję się łącznością na QRO/DX ,QRP i konstrukcjami QRP. W związku z tym mam nast. sugestię: najważniejszy jest dobry odbiornik, nadajnik może być zbudowany z kilku elementów, antena pełnowymiarowa, najlepiej rezonansowa i pętlowa, odpowiednie uziemienie i przeciwwagi. W związku z tym, w zawodach MAS najlepiej startować w kategorii nadajników (do 50 elem.). Odbiornik w transceiverze z maks. 100 elementami będzie prowadził do niepotrzebnej irytacji i zniechęcenia do tego typu aktywności. Odbiornik nie może mieć na wejściu ukł. NE612, MC3362 itp. badziewia. Minimum to mieszacz diodowy. Na 80m niezłym rozwiązaniem jest konstrukcja-składak, jaką opublikował SP5WW, dla CW z filtrem drabinkowym ok. 500Hz (8 kwarców). Nie jest to trudne do zrealizowania.

Pomimo tego, że latem nie mam zupełnie czasu na konstrukcje KF, umieszczę na mojej stronie materiały/schematy RX-a i TX-a itp. na ten temat. Więcej w następnym wejściu. Vy 73 de Andrzej SP2GOW
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: MAS - urządzenia typu MinimalArt Session - przez SP2GOW - 25-06-2009, 20:03

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości