09-07-2026, 7:37
Pierwsze koty za płoty. Zmontowałem ok.70% płytki, w tym procesor i podstawowe peryferia i ciekaw byłem czy dam radę odczytać cokolwiek na wyświetlaczu. I tu niespodzianka bowiem program sprawdza czy wszystkie peryferie są dostępne i komunikatywne, w przeciwnym wypadku blokuje wyświetlanie i zaczyna mrugać określoną liczbę razy diodą na module procesora sygnalizując, z czym ma problem. Ponieważ nie mam jeszcze wlutowanego SI5351 mruga 4 razy. Aby cokolwiek wyświetlić zablokowałem fragment programu poniżej i mogłem wreszcie coś zobaczyć.
A to fragment kodu który zablokowałem
To pętla blokująca, "mrugająca" diodą LED na płytce procesora. Ponieważ w radiu przewidziana jest funkcja MUTE, nic nie słychać również na wyjściu.
Zaskakująco czytelny jest ekranik, dobrze skomponowane elementy w sztucznym świetle są ostre i wyraźne.
Teraz kolej na filtry.
A to fragment kodu który zablokowałem
Kod:
// self-test error code
pinMode(LED_BUILTIN,OUTPUT);
digitalWrite(LED_BUILTIN,LOW);
for (;;)
{
for (uint32_t i=0;i<err_code;i++)
{
digitalWrite(LED_BUILTIN,HIGH);
delay(50);
digitalWrite(LED_BUILTIN,LOW);
delay(250);
}
delay(1000);
}To pętla blokująca, "mrugająca" diodą LED na płytce procesora. Ponieważ w radiu przewidziana jest funkcja MUTE, nic nie słychać również na wyjściu.
Zaskakująco czytelny jest ekranik, dobrze skomponowane elementy w sztucznym świetle są ostre i wyraźne.
Teraz kolej na filtry.
Praktykujący teoretyk