Nadal jestem zaangażowany mocno w tematach zawodowych, które kompletnie wykluczają
poświęcenie większej ilości czasu na zaprojektowanie, wykonanie, przetestowanie,
opublikowanie płytki modułu PA. Między czasie jednak wykonałem rozwinięcie programowe,
które umożliwia tworzenie interfejsu graficznego do monitorowania i sterowania Jokerem.
Zapalnikiem pomysłu był Zbyszek SP9JRL, który dla Jokera buduje sniffer magistrali I2C.
Taki analizator pakietów wyświetla na dodatkowym ekranie podstawowe informacje,
ustawioną obecnie częstotliwość SI5351, włączoną sekcję filtra BPF, nastawę modułu ATT.
Jest to moim zdaniem ciekawe rozwiązanie, które daje możliwość zabawy przy wykonaniu
oraz programowaniu układu współpracującego z Jokerem. Ma to jednak ograniczenia
związane z niewielką ilością informacji na I2C i brakiem możliwości wysyłania komend.
Przygotowałem więc listę parametrów i opis sposobu komunikacji na porcie szeregowym,
które w tym przypadku dają znacznie większe możliwości. Poniżej przykład użycia.
Mamy obecnie do dyspozycji 171 parametrów, które możemy odczytywać i zapisywać.
Na powyższym obrazku jest zapytanie o parametr 016, odpowiedź Jokera na to zapytanie
oraz sposób zmiany wartości w tym parametrze. Ten konkretnie parametr odpowiada
za poziom redukcji szumów w trybie SSB. Wykaz wszystkich parametrów z krótkim opisem
dodałem do miejsca z materiałami Jokera. Myślę, że jest to świetna okazja dla wszystkich,
którzy tworzą aplikacje okienkowe na komputerze, tablecie, smartfonie, Raspberry Pi itp.
Będzie teraz można wykonać dowolny interfejs posiadający kontrolki, przyciski, napisy,
zdolny do wygodnej obsługi Jokera według własnego pomysłu. W celu wypróbowania
jak działają komendy, program Joker Configurator w wersji 0.6 ma pola do takich testów.
W lewym polu wpisujemy komendę, w prawym polu otrzymujemy odpowiedź.
Wysłanie komendy może być realizowanie za pomocą przycisku Command For Joker
albo wygodniej przez naciśnięcie Enter. Strzałki góra i dół na klawiaturze mają pamięć
ostatnio wpisywanych komend, więc można szybko przywołać każde wysyłanie.
Zapraszam do pobrania wersji Joker 2.2, Joker Configurator 0.6 i zapoznanie się
z dokumentem Serial Parameters. Zachęcam też do publikacji w wątku dyskusyjnym
etapów budowy Jokera oraz stworzonych interfejsów ułatwiających sterowanie.
poświęcenie większej ilości czasu na zaprojektowanie, wykonanie, przetestowanie,
opublikowanie płytki modułu PA. Między czasie jednak wykonałem rozwinięcie programowe,
które umożliwia tworzenie interfejsu graficznego do monitorowania i sterowania Jokerem.
Zapalnikiem pomysłu był Zbyszek SP9JRL, który dla Jokera buduje sniffer magistrali I2C.
Taki analizator pakietów wyświetla na dodatkowym ekranie podstawowe informacje,
ustawioną obecnie częstotliwość SI5351, włączoną sekcję filtra BPF, nastawę modułu ATT.
Jest to moim zdaniem ciekawe rozwiązanie, które daje możliwość zabawy przy wykonaniu
oraz programowaniu układu współpracującego z Jokerem. Ma to jednak ograniczenia
związane z niewielką ilością informacji na I2C i brakiem możliwości wysyłania komend.
Przygotowałem więc listę parametrów i opis sposobu komunikacji na porcie szeregowym,
które w tym przypadku dają znacznie większe możliwości. Poniżej przykład użycia.
Mamy obecnie do dyspozycji 171 parametrów, które możemy odczytywać i zapisywać.
Na powyższym obrazku jest zapytanie o parametr 016, odpowiedź Jokera na to zapytanie
oraz sposób zmiany wartości w tym parametrze. Ten konkretnie parametr odpowiada
za poziom redukcji szumów w trybie SSB. Wykaz wszystkich parametrów z krótkim opisem
dodałem do miejsca z materiałami Jokera. Myślę, że jest to świetna okazja dla wszystkich,
którzy tworzą aplikacje okienkowe na komputerze, tablecie, smartfonie, Raspberry Pi itp.
Będzie teraz można wykonać dowolny interfejs posiadający kontrolki, przyciski, napisy,
zdolny do wygodnej obsługi Jokera według własnego pomysłu. W celu wypróbowania
jak działają komendy, program Joker Configurator w wersji 0.6 ma pola do takich testów.
W lewym polu wpisujemy komendę, w prawym polu otrzymujemy odpowiedź.
Wysłanie komendy może być realizowanie za pomocą przycisku Command For Joker
albo wygodniej przez naciśnięcie Enter. Strzałki góra i dół na klawiaturze mają pamięć
ostatnio wpisywanych komend, więc można szybko przywołać każde wysyłanie.
Zapraszam do pobrania wersji Joker 2.2, Joker Configurator 0.6 i zapoznanie się
z dokumentem Serial Parameters. Zachęcam też do publikacji w wątku dyskusyjnym
etapów budowy Jokera oraz stworzonych interfejsów ułatwiających sterowanie.