To forum używa plików cookies
To forum wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji o Twoim logowaniu, jeśli jesteś zarejestrowany, oraz informacji o Twojej ostatniej wizycie, jeśli nie jesteś zalogowany. Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe zapisywane na Twoim komputerze; cookies ustawiane przez to forum mogą być używane wyłącznie na tej stronie i nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa. Cookies na tym forum śledzą również, które tematy zostały przez Ciebie przeczytane oraz kiedy miało to miejsce. Prosimy o potwierdzenie, czy akceptujesz, czy odrzucasz zapisywanie tych plików cookies.

Niezależnie od wyboru w Twojej przeglądarce zostanie zapisany plik cookie, aby zapobiec ponownemu zadawaniu tego pytania. W każdej chwili będziesz mógł zmienić ustawienia cookies, korzystając z linku w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 6 głosów - średnia: 2.83
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Joker SDR - Simple SDR HF transceiver project
Janusz SP5BMP przekazał w wątku dyskusyjnym bardzo cenne informacje dotyczące początków
uruchamiania i testowania modułów Display Panel i RF Panel. Takie wpisy mają ogromną wartość
dla wszystkich zainteresowanych składaniem Jokera bazując na opublikowanych płytkach modułowych.
Mnie najbardziej zainteresował problem wymuszonej rezystancji wewnętrznej wyprowadzenia ESP32
pracującego u nas jako wejście analogowe. Drabinki dla sygnałów MENU i PTT rozpoczynają się
od rezystorów 10k podciągniętych do 3V. Za tym rezystorem rozpoczyna się właściwy pomiar ADC.
Wyszukałem w domu wolne płytki ESP32-S3-TTGO jakie jeszcze posiadam i zmierzyłem rezystancje.

Trochę ku mojemu zdziwieniu, Janusz ma rację, trafiłem na płytki, które mają wewnątrz struktury 10k
względem napięcia 3V. Dlatego pierwszy rezystor 10k w drabince podłączony do tego wyprowadzenia
przesunie wartości całej drabinki i sterowanie stanie się niemożliwe. Jedynym rozwiązaniem tego jest
jak napisał Janusz, nie montowanie rezystora 10k, ponieważ istnieje on już wewnątrz układu.
Łukasz SP5LU podsunął dobry pomysł przełożenia definicji własnego znaku ekranu początkowego
z submenu do menu serwisowego, jest to fajne rozwiązanie, zostało to już dodane do programu.
Nie zmieniałem numeru wersji, nadal obowiązuje 2.0, ma jednak dzisiejszą datę utworzenia.

Wiadomości w tym wątku
RE: Joker SDR - Simple SDR HF transceiver project - przez SP9DK - 10-05-2026, 18:35

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości